Mosdók tízparancsolata

Szerző: | 2016.03.02 | Fejlesztések, Hírek

Az SCA márkája, a Tork a prémium mosdókba szánt higiéniai termékek fejlesztése során a svéd Tengbom Architects építész irodával dolgozott együtt. Az építészek 10 inspiratív pontban fogalmazták meg elképzeléseiket “energizing contrasts”nevű, vagyis azaz energetizáló ellentétekre épülő látványos, kortárs prémium mosdójuk megalkotásakor, melyek akár egy létesítményüzemeltetőnek, akár egy építésznek, vagy egy hotel tulajdonosnak is ihletet adhatnak a mosdóhelyiségek tervezése során.

Milyen a mai modern mosdó Budapesten? Lovas Cecília, enteriőrtervező szerint Budapest számtalan stílusos vendéglátóhellyel gazdagodott az elmúlt években, amelyekről szinte egyöntetűen megállapítható, hogy az étterem vagy épp bár, bisztró enteriőrje mintegy folytatódik a mosdóhelyiségekben is. A mosdó napjainkban kiemelt figyelmet követelő térré vált, legyen szó privát vagy épp közösségi színtérről. Olyan térré, mely egyben arculatépítő, image teremtő erővel is bír, olyan térről, melyről jó értelemben elhíresülhet a létesítmény – nem véletlen, hogy manapság a vendéglátóhelyek versenghetnek a legstílusosabb mosdó cím megítélésért kiírt küzdelemben. A mosdó nem csupán az alapvető higiénés követelményeket kell kiszolgálja, hanem megjelenésével, minőségi designjával kényelmünkről, komfortunkról is gondoskodnia kell, fizikai és lelki értelemben egyaránt. A jól megtervezett, minden elemében átgondolt mosdótér ugyanis egyfajta rekreációs hely, ami nyugalmat, biztonságérzetet ad, ugyanakkor felszabadít, ahol jólesik néhány percre elidőzni, mielőtt újra bevetjük magunkat a társasági élet nyüzsgő forgatagába. A jó design ez esetben mind a funkcionális, mind az esztétikai szempontokat figyelembe veszi. A szobaszerű kialakítás, a megfelelő kiegészítő bútorok (padok, tükrök, ülőkék) mellett a fénytervezésről, a megfelelő tónusok, textúrák, sőt az illatok fontosságáról sem szabad elfelejtkezni.

tork washroomA modern, prémium minőségű mosdóhelyiségek 10 alapelve a Tengbom Architects megfogalmazásában:

  1. A mosdó többé nem eldugott, elhagyatott helyiség. Ne az épület elhagyott részeként gondoljon a mosdókra, hiszen ezek értékes részei a létesítménynek, és hozzájárulnak az átfogó élmény kialakításához.
  2. Vegye figyelembe a tisztaságot kiemelő jellemzőket! A higiénia nagyon fontos a látogatók számára, a tisztaságot kiemelő elemek használata kellemessé teszi a látogatást, és hozzájárul a vendégek komfortérzetéhez.
  3. Gyorsan és könnyen átlátható. Egy mosdóhelyiség legyen azonnal befogadható – ez persze nem azt jelenti, hogy sablonosnak vagy unalmasnak kell lennie, csupán azt, hogy az elrendezése és kialakítása természetes módon vezesse a látogatót.
  4. A szünet a mindennapok során: a legrövidebb látogatás is jelentsen feltöltődést! Menjen az igények elébe, és gondolja át, hogyan járulhatnak hozzá a mosdóhelyiség funkciói a látogatók feltöltődéséhez.
  5. Szokatlan elemek: a mosdótervezés jól körülhatárolt műfaj, amely gyakran ugyanazt a stílust alkalmazza. A prémium minőségű mosdóhelyiség arra törekszik, hogy szakítson a megszokottal – például úgy, hogy nem porcelán mosdókagylót használ
  6. Különleges és egyedi: tekintsen a mosdóra a márkaépítés eszközeként, hiszen a létesítmény többi helyisége mellett ezekkel is jó benyomást tehet a vendégeire.
  7. Vegye figyelembe a meglévő szükségleteken túlmutató igényeket is! A mosdókat sokféleképpen lehet használni és kihasználni – nyisson a meglévő szükségleteken túli igények felé, és tegye a mosdót közösségi térré.
  8. Használjon autentikus, eredeti anyagokat! A párhuzamosan végzett munkák világában a mosdó meglátogatása testi-lelki felfrissülést kell, hogy adjon, erre a célra kiváló segítséget jelent az eredeti anyagok használata. És kerülje az olyan anyagokat, amelyek másnak akarnak tűnni, mint amik valójában.
  9. Apró részletek – figyeljen oda az olyan apró részletekre, mint például a ruhaakasztó, vagy egy kellemes, emlékezetes illat.
  10. Forma és funkció ötvözete: soha ne válasszon a forma vagy a funkció között! Keressen mindkét szempontnak megfelelő megoldásokat, és válasszon olyan adagolórendszert, ami hozzájárul a prémium minőségű mosdó légkörének megteremtéséhez, de egyúttal a felhasználók és a karbantartók számára is tökéletesen kezelhető.