New York-i éttermek tiltakoznak a minimálbér-emelés ellen

Szerző: | 2015.07.02 | Hírek, Külföld

New York állam több mint száz étterem tulajdonosa és –üzemeltetője küldött levelet Andrew Cuomo kormányzónak, tiltakozásul a gyorséttermi minimálbér drasztikus emelése ellen.

Az eddigi 8,75 dollárról 15 dollárra emelné a gyorséttermi minimum órabért New York államban Andrew Cuomo kormányzó. A neki címzett, éttermek százainak képviseletében írt levélben főleg azt nehezményezik a helyi szakmabeliek, hogy a kormányzó önkényesen, a megkérdezésük nélkül javasolta az emelést.

Mint írják, New York húszezer gyorsétterme jelentős szerepet tölt be New York gazdaságában, az állam több mint 280 ezer, mindenféle hátterű és képzettségű, többségében pályakezdő lakosának kínálva munkát. Ezek az éttermek nagyon alacsony árréssel dolgoznak, és a költségeik nagy részét kitevő bérköltségek emelését lehetetlen lenne egyszerűen, áremeléssel ellensúlyozni.

Az intézkedéssel a gyorséttermi ágazat a többi, olcsó munkaerővel dolgoztató ágazattal szemben is hátrányos helyzetbe kerülne.

A levélírók felszólították Cuomo kormányzót, hogy az éttermekkel együttműködve keressen más megoldásokat a bérhelyzet javítására.

Az Employment Policies Institute legújabb, közel ezer New York-i gyorsétterem-üzemeltető megkérdezésén alapuló felmérése szerint az indítványozott béremelés következtében az éttermek 70 százaléka kényszerülne áremelésre, közel fele elbocsátásokra, 22 százalékuk pedig üzlete bezárására.

(MTI)