Páratlan páros: sajt és sör

Szerző: | 2015.06.12 | Hírek, Italsor

Az V. Budavári Sörfesztivál megnyitóján folytatódott a Magyar Sörgyártók Szövetségének idén tavasszal kezdődött „Sör mi több” elnevezésű rendezvénysorozata, melynek célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt.

Egyelőre viszonylag kevesek által ismert tény, hogy a végtelenül széles ízskálán elhelyezkedő sörök legalább olyan jól párosíthatók sajtokkal, mint a borok, ha nem jobban. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben stb.). A sör ezen felül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.

 

A sör és a sajt harmóniája

A könnyű és friss világos láger sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.

 

Amit kóstoltunk

  1. Nemes komlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger, krémesen lágy, fokhagymás kecskesajttal.
  2. Élesztőtől opálos, nyáriasan friss búzasör és tejszínes, gazdag, közepesen érett, diós Brie.
  3. Óarany színű, enyhén gyümölcsös illatú lágersör és 6 hónapig érlelt, félkemény, mégis karakteres emmentáli sajt.

A sajt-sör variációk száma azonban végtelen, érdemes kísérletezni vele!