Az V. Budavári Sörfesztivál megnyitóján folytatódott a Magyar Sörgyártók Szövetségének idén tavasszal kezdődött „Sör mi több” elnevezésű rendezvénysorozata, melynek célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt.
Egyelőre viszonylag kevesek által ismert tény, hogy a végtelenül széles ízskálán elhelyezkedő sörök legalább olyan jól párosíthatók sajtokkal, mint a borok, ha nem jobban. Míg a borok és sajtok általában az íz-kontrasztok alapján társíthatóak össze, a sörök a kontrasztos íz-párok mellett sokkal több esetben harmonizálnak az egyes sajtok ízvilágával (pl. zsíros krémesség a sajtban, telt krémes kortyérzet a sörben stb.). A sör ezen felül a több párosításból álló kóstoló-sor esetén is ideálisabb, hiszen a karakteres ízeket sokkal jobban letisztítja a jellemző üdítő szénsavasság.
A sör és a sajt harmóniája
A könnyű és friss világos láger sörökhöz az éretlenebb, lágy vagy félkemény sajtok társíthatóak. A sör semlegesíti a sajt savasságát, ezáltal tökéletes harmóniát teremt. Ahogy a sajtok érnek, egyre jobban erjesztett, testesebb és zamatosabb söröket kívánnak. A tehéntejből készült, érett sajtokhoz jól illenek a barna, míg a tésztás állagú sajtokhoz markánsabb aromájú sörök passzolnak. A kecske és juhsajt-félék harmóniában vannak például az apátsági típusúakkal, melyek virágokat és gyümölcsöket idéző zamata kellemes kontrasztot alkot a juhsajt enyhén savas, csípős ízvilágával.
Amit kóstoltunk
- Nemes komlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger, krémesen lágy, fokhagymás kecskesajttal.
- Élesztőtől opálos, nyáriasan friss búzasör és tejszínes, gazdag, közepesen érett, diós Brie.
- Óarany színű, enyhén gyümölcsös illatú lágersör és 6 hónapig érlelt, félkemény, mégis karakteres emmentáli sajt.
A sajt-sör variációk száma azonban végtelen, érdemes kísérletezni vele!