Paul Bocuse kreációi a Sofitelben

Szerző: | 2016.01.27 | Hírek, Konyha

Január 28-30. között a Sofitel Budapest Chain Bridge Senses of Sofitel eseménysorozatának keretében ismét neves séfek vendégeskednek Deff Haupt konyhafőnöknél.

Ezúttal Gilles Reinhardt, Paul Bocuse lyoni L’Auberge du Pont de Collonges, három Michelin.csillagos éttermének séfje, valamint Olivier Potier, a Sofitel Montreal volt főcukrásza, no meg Deff Haupt – aki korábban maga is dolgozott együtt a „szakácspápával” – állítják össze az izgalmas menüt, amelyben megkóstolható például Bocuse legendás kreációja, a szarvasgomba-leves, amelyet először 1975-ben, Valery Giscard d’Estaing köztársasági elnöknek szolgált fel.

Gilles Reinhardt, a lyoni L’Auberge du Pont de Collonges séfje – ez az első étterem, amely 50 év alatt még sosem veszítette el három Michelin-csillagát. Gilles 1975. március 21-én született Mulhouseban, és az Alsace régióban található Fellering városában nőtt fel. Már 5 évesen is azt mondta, hogy szakács szeretne lenni, ezért édesanyja készített neki egy séf kabátot és séf sapkát. Gyakran rávette anyukáját, hogy hívjon meg vendégeket, amikor főzhetett nekik.

A franciaországi L’Auberge du Pont de Collonges étteremben 1997-ben kezdett el dolgozni segédszakácsként, miután más régiók éttermeiben is tevékenykedett. 2000-ben Paul Bocuse „jobbkeze” lett. 2004-ben elnyerte a Meilleur Ouvrier de France titulust (a különböző szakmák legjobb mesterinek kiválasztására indított versenyt négyévente rendezik meg, és ez az elérhető legmagasabb szakmai elismerés Franciaországban). Ma a L’Auberge du Pont de Collonges étterem főszakácsa. Számára a találkozás és a közös munka Paul Bocuse-val, olyan mintha egy mesebeli álom vált volna valóra.

Olivier Potier séfként kezdte pályafutását, Észak-Franciaországból indulva dolgozott olyan híres gasztronómiai intézményekben, mint a La Durée Paris, amely macaronjairól lett híres, de több helyi konyhában és számos hotel éttermében is megfordult, többek között a The Saint James, a The Saint Paul és a Sofitel szállodákban. Potier csakis a legjobb minőségű alapanyagokból készíti el alkotásait, melyek eredményei között érdemes megemlíteni a lélegzetelállítóan finom vajas süteményeit.

Olivier az egyszerű és letisztult ízeket használja desszertjei elkészítésénél, és minden egyes kreációjának más és más különleges textúrát ad. A megálmodott édességeket először megkóstolja, majd az ízek alapján és az arányok szerint fűszerezi őket. Egyedisége abban is rejlik, hogy elemzi a süteményeit, és ez nagyban megkülönbözteti a többi cukrásztól, hiszen ebben a szakmában ez nem jellemző. A séfek ízlelés alapján fűszerezik az ételeket, a cukrászok viszont a könyvek alapján, a recepteket követve használják az arányokat, ő viszont a kettő kombinációjával állítja össze egyedi remekműveit.

Deff Haupt, a Sofitel Budapest Chain Bridge főszakácsa arról híres, hogy  forradalmian új ízeket varázsol az asztalra. Deff Hauptról igazán hamar kiderült, hogy a gasztronómia vérbeli fenegyereke, hiszen már pályafutásának legelső két évében három junior főzőversenyt nyert, majd a világ több pontján elismert éttermekben vált vérbeli profivá a szakmában. Olyan Michelin-csillagos éttermekben dolgozott, mint a híres Au Crocodile, de megfordult Paul Bocuse és Joel Robuchon éttermeiben is.

Németországból indulva, Franciaországon, Chilén és Brazílián át, Kanadán és az Egyesült Arab Emirátusokon keresztül Egyiptomból érkezett Magyarországra, hihetetlenül izgalmas tapasztalatokkal és elképesztő inspirációkkal.