Pénteken nyílik a 9. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál

Szerző: | 2015.10.02 | Események, Hírek

Novemberben 100 ezer forintos induló árról licitálhatnak magánszemélyek a Márton és Lányai limitált példányszámban megjelenő, kristályüveges Crystallumjára – hangzott el a 9. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Maros Róbert főszervező elmondta, idén a gin lesz a vendégpárlat a Várban, ahol a háromnapos rendezvényen 25 kiállító várja a vendégeket. A főszervező az OMÉK-on bejelentett optimista pálinkaképpel ellentétben sokkal rosszabbnak látja a pálinkakészítők helyzetét – és ezen nem segít az sem, ha a Pálinka kiválóságok könyvét idén már angolul is kiadják.

Maros Róbert a virtuális vészcsengőt nem a minőség romlása miatt nyomta meg, sőt, azzal nincsen baj. Viszont a prémium minőségű pálinkák (és vele együtt az egész szeszipar) piaca drasztikusan csökkent, minden valószínűség szerint az adómentes otthoni pálinkafőzés következményeként. A legális szeszipari forgalom majdnem a felére esett vissza a kereskedelemben és a vendéglátásban is, miután legalitást kaptak a házi főzésű – adómentes – termékek. Ezeknek az ára a feketepiacon 3 ezer forint literenként – ennyiért fél liter kommersz pálinkát sem tudnak előállítani a legálisan adózó főzdék.

Márton János és lányai az árral szemben úszva, csakazértis a minőségi párlatkészítés mellett tartanak ki, és hogy ők is büszkélkedhessenek saját célra készített pálinkával, Márton János a kereskedelmi forgalomba nem kerülő, de a sajtótájékoztatón palackban megtekinthetett Magamnak főztem névvel is készít párlatot. Az 1991-től működő családi vállalkozás vezetője egyedül a Destillatát tekinti hiteles szakmai versenynek, amelyről több aranyérmet is elhoztak. A magas minőség melletti elkötelezettségük reprezentálására készítették azt a speciális válogatást, a Crystallumot, ami a piacon jelenleg elérhető legnívósabb, szuperprémium pálinkakülönlegesség. Nem a gyümölcs, nem is az erjesztés miatt, hanem azért, mert a főzőmester tudásának legjavával készült. A teljes pálinkamennyiség 2-4 százalékát különítették el, amely a legerősebben mutatja a karakterjegyeket.

A pálinkakészítés tudományával a sajtótájékoztató résztvevői is megismerkedhettek: Borbáth Gabriella pálinkaszakértő szakmai vezetésével részt vehettek a fesztivál programjában is szereplő blendekő kurzuson, és elkészíthették saját, egyedi illatú, ízű, és alkoholfokú pálinkaházasításukat.