Rénszarvas és norvég akvavit is terítékre kerül a következő Bocuse d’Oron

Szerző: | 2024.01.18 | Hírek

Alig több mint két hónap van hátra a Bocuse d’Or európai válogatójáig, amelyet március 19–20-án rendeznek meg a norvégiai Trondheimben. A magyar csapat összeállt, maga köré gyűjtötte a legjobb segítőket, és gőzerővel készül a megmérettetésre.

A magyar csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland áll. Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott, miközben érettségit tett. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Tavaly mesterszakács címet szerzett. A csapat commis-ja a siófoki Fodor Noel, aki tavaly előtt végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozott szülővárosában, illetve oda is tér majd vissza a Bocuse d’Or után. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László foglalta el, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d’Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is, több nemzetközi megmérettetésen is részt vett. A csapat elnöke, aki majd a kóstoló zsűriben is képviseli hazánkat, Dalnoki Bence, az előző Bocuse d’Or verseny lyoni bronzérmes versenyzője.

A segítők

A csapat felkészítésében részt vesz két igazi Bocuse d’Or-veterán, Széll Tamás, valamint Vomberg Frigyes is, hogy mindazt a tudást, amire szert tettek az elmúlt években, megosszák a legújabb magyar csapattal is.

Ugyancsak részt vesz a magyar csapat felkészítésében Christian Andre Pettersen, aki kétszer is, 2019-ben és 2021-ben is a bronz szobrot vihette haza a Bocuse d’Or lyoni döntőjéről. A norvég séf elsősorban az alapanyaggal kapcsolatos tudását, és persze versenytapasztalatát igyekszik átadni a csapatnak.Mint minden versenyszezonban, most is kiemelt szerepet kap az utánpótlás-nevelés. A felkészülésben számos tanuló vesz részt az ország minden pontjáról, hogy a következő hónapok tapasztalatai közkinccsé váljanak és beépüljenek a jövő generációinak tudásába.

Kötelező norvég alapanyagok

Ami a táltémát illeti, egy Norvégiában megrendezett versenyen mi más kerülhetne fókuszba, mint a tenger? A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell.

Nemrég a tányértémát is kihirdette a nemzetközi szervezőbizottság. Ebben két alapanyagot tettek kötelezővé: egyik a rénszarvas, másik az aquavit (akvavit) égetett szesz. A rénszarvas nagyon tipikus sarkvidéki alapanyag, amelyet elsősorban lágy vadíze tesz egyedülállóvá. Az állat az év 365 napján a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él, amelyek egy része olyan helyen terem, ahol semmilyen más növény nem tud életben maradni.

A Linie Aquavit a világ legismertebb akvavitje, az egyetlen, amelyet hordóban érlelnek a nyílt tengeren való érlelés előtt. Fontos része a norvég tradíciónak és kultúrának. Speciális fűszerkeverékkel készítik, amely egyedi ízt ad neki. Fő fűszere a kömény, amely a Trondheim régióban található Inderøyából származik.

A magyar csapat a szokott módon a Hungexpón található versenykonyhában edz a megmérettetésre, heti hat napon reggeltől estig dolgoznak. Trondheimben a második versenynapon, tizedik indulóként versenyeznek majd, tehát a zsűri a magyar csapat ételeit fogja utoljára kóstolni.
______________________________________
Forrás: turizmus.com
Kép: Kaunitz Tamás/ Magyar Bocuse d’Or Akadémia