Kávét érlelt a Nespresso

Szerző: | 2017.01.13 | Alapanyagok, Hírek

Nem csupán a sajtoknak, húsoknak vagy épp a boroknak tesz jót az érlelés – a Nespresso új, limitált kiadásban kapható Selection Vintage 2014 őrleménye bebizonyítja, hogy a kávék aromája is előnyösen változik az évek során.

A Seletion Vintage alapanyaga a magasan fekvő kolumbiai felföldeken három évvel ezelőtt szüretelt Arabica, amely a gondos érlelést követően elegánsan fás és lágyan gyümölcsös jegyekben gazdag, komplex ízvilágot és bársonyos textúrát mutat.

A kávé érlelésének hagyománya az 1700-as évekig nyúlik vissza, amikor az Indonéziában betakarított kávét hosszú hónapokon át tartó hajóúttal szállították Európába. A fából épített hajótestekben a kávét szabadon átjárta a nedves tengeri levegő, és a sós víz hatására a kávébabok megduzzadtak. Kirakodás után a kávébabot a napon szárították, s eközben megváltozott az ízük. Az is előfordult, hogy a kávét Indonéziában raktározták mindaddig, amíg be nem futott a következő, Európába tartó hajó, és a tárolás ideje alatt a kávészemek ki voltak téve a hőmérséklet és a napfény folyamatosan változó hatásainak. Mindkét esetben ugyanaz történt: a kávébabok fizikai szerkezete az idő elteltével megváltozott, ez pedig erősen befolyásolta, hogyan reagáltak a pörkölésre, és hogy milyen aromák teljesedtek ki bennük. De Dél-Amerikában, a kávé kereslet-kínálatának piaci változásaira is másként reagáltak a kereskedők: míg Brazíliába elégették a többletet, Columbiában inkább raktárakban várakoztatták a babszemeket a fellendülésre várva. Néhány év elteltével meglepve tapasztalták, hogy a sokáig pihenő kávébabok aromái mennyire más karaktert képviselnek.

A Selection Vintage 2014 érlelése már egy egészen új, irányított és szabályozott módszerrel történik. A Nespresso szakértői az eljárás során pontosan beállították az időtartamot, az oxigénszintet, a levegő páratartalmát, valamint a légnyomást – sőt, még a bezsákolt kávé rotációját is megtervezték.

És mindehhez jól illő dizájnt is terveztek: a jutazsákra emlékeztető papírdoboz rózsaszín, a szüret évszámával ellátott kapszulákat rejt, amelyek lágy, gyümölcsös aromája leginkább presszókávé formájában mutatkozik meg, különösen a Riedel által tervezett kóstolópoharakban.

A Selection Vintage január 16-től, korlátozott ideig kapható.