A Sirha és a versenyek

Szerző: | 2020.01.29 | Hírek

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Sirha egyik legnagyobb erőssége, hogy a gasztronómia legjelentősebb versenyeinek is otthont ad. Ez Budapesten is így van. Lássuk, milyen fontos megmérettetésekre kerül sor február elején Budapesten.

Bocuse d’Or magyar döntő

A Bocuse d’Or, melyet a szakácsok olimpiájának is neveznek 2014 óta elválaszthatatlan része a Sirha Budapestnek. A magyar gasztronómia eddigi történetének egyik csúcspontja is itt esett meg, amikor Széll Tamás és csapata 2016-ban megnyerte a Budapesten rendezett európai válogatót. A magyar döntő 2020. február 5-én, vagyis a kiállítás második napján zajlik. Itt olyan neves séfek mérik össze tudásukat, mint Veres István, Palágyi Eszter, Haraszti Zsolt, Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland. A verseny tétje pedig 2020-ban sem más, mint hazánk képviselete a nemzetközi színtéren, vagyis az európai döntőn Tallinnban és a döntőn Lyonban.

A Bocuse d’ Or magyar döntőjével ITT részletesen foglalkozunk.

A verseny időpontja: február 5.

A verseny helyszíne: A pavilon versenyhelyszín

 

Innovációs termékverseny

A Hungexpo Zrt. és a Trade magazin közös szervezésben negyedik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest nemzetközi innovációs termékversenyt. A verseny célja, hogy a tematizált szakmai eseményen megjelent kiállítók által, két kiállítás közötti időszakban piacra vezetett innovatív termékek, szolgáltatások közül a legjobbnak ítéltek hírnevét a kiállítás is tovább öregbítse. Mint ahogy a Sirha Budapest kiállítás is nemzetközi, az innovációs verseny is az, így a külföldi kiállítók egyaránt pályázhatnak.

A verseny időpontja: február 4.

A verseny helyszíne: A pavilon konferenciaterem

 

Jeunes Chefs Rôtisseurs döntő
A Sirha Budapest először ad otthon a Chaîne des Rôtisseurs Egyesület fiatal szakácsoknak szervezett nemzetközi versenyének, hazai fordulójának. A hálózat számára kiemelten fontos az igényes, tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómia támogatása, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem. A Jeunes Chefs Rôtisseurs verseny célja népszerűsíteni a Fenntartható Gasztronómia elveit, amely a pazarlás nélküli anyagfelhasználást, a tudatos hulladék szelekciót, a vízzel és mosószerrel történő takarékosságot, és ezzel egyidőben a tiszta, higiénikus, rendszerezett munkát is értékelve. A verseny évenkénti rendszeres megszervezésével a szervezők célja elérni, hogy a Magyarországon dolgozó fiatal szakácsok a versenyre való felkészüléssel és részvételükkel magasabb színvonalat érjenek el mindennapi munkájuk során, továbbá versenytapasztalatot szerezzenek. A Sirha Budapesten zajló döntőn az elődöntő legjobb 6 versenyzője méri össze tudását 2020. február 4-én, csütörtökön.

A versenyzőknek a döntőben önállóan, a helyszínen bemutatott meglepetés kosár (black box) alapanyagainak felhasználásával 180 perc alatt egy 3 fogásos menüt (hideg vagy meleg előétel, főétel körettel, desszert) kell megtervezni és elkészíteni 4 személy részére.Az ételeket az elmúlt évekhez hasonlóan a szakma elismert hazai képviselői fogják értékelni.

A nemzeti verseny első helyezettje jogot nyer arra, hogy induljon a „Jeunes Chef Rôtisseurs” 2020. évi Világbajnokságon, amely 2020. szeptember 25-én Franciaországban, Párizsban kerül megrendezésre. Tavaly Dalnoki Bence, a Stand szakácsa képviselte hazánkat Calgary-ban, a világdöntőn.

A verseny időpontja: február 4.

A verseny helyszíne: A pavilon versenyhelyszín

 

Sirha Budapest Desszert Verseny

2020-ban a negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Sirha Budapest Desszert Verseny a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban Kolonics Zoltán, Magyarország legelismertebb kreatív cukrászának szervezésében. A verseny célja továbbra is alkalmat teremteni a szakma feltörekvő és elhivatott tehetségeinek, hogy számot adhassanak technológiai tudásukról, felkészültségükről, újító szellemiségükről és művészi adottságaikról. Továbbá célja, hogy a versenynek köszönhetően ismét számos szakember indulhasson el a hazai és nemzetközi karrier útján, méltó presztízst adva a szakmánknak, és jó szakmai mintát mutatva a leendő fiatal cukrász generációnak. A megmérettetésen a versenyzők a már megszokott módon három kategóriában mérhetik össze a tudásukat: gyümölcsös desszert, tányér desszert és választott artisztikai munka a kötelező cél. A zsűrit ez alkalommal is a szakma kiválóságai alkotják.

Versenyző csapatok

Kőrösi Kristóf és Béres Anett (Borkonyha étterem)

Vaszilovics Ádám és Szőke Adrienn (Hunguest Hotel Pelion és Hunguest Hotel Helios)

Brávácz Vivien és Matus István (Kistücsök étterem)

Fekete Annamária és Tóth Viktória (Textúra étterem)

Maczák Anna és Nagy Melinda (Non plus ultra Bistro és egyéni vállalkozó)

A verseny időpontja: február 4.

A verseny helyszíne: G pavilon versenyhelyszín

 

Közétkeztetési Szakácsverseny országos döntő

A NÉBIH, KÖZSZÖV és MNGSZ hatalmas szakmai és társadalmi támogatottsággal immár hetedik alkalommal kiírt versenyének, a „KÖSZ 2019-2020″-nak témája a nyári ételek. Kötelező eleme a hazai friss alapanyagokból készült lecsó és a méz.  A szervezők legfontosabb célja a felkészülést és bemutatkozást kísérő továbbképzés, tapasztalatcsere. A versenyzők a korábbi évekhez hasonlóan tradicionális hazai nyári ízeket képviselő, helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készült, a közétkeztetésben is elkészíthető, kiszállítható, felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebédet alakítanak ki, és készítenek el, melyek megtervezése és tálalása a modern gasztronómia jegyében történik. Az ebéd nettó nyersanyagköltsége maximum 550 Ft/adag lehet. A versenyhez a főbb, meghatározó alapanyagokat a szervezők biztosítják tisztítatlanul és nyersen.

A megmérettetés céljai az évszakhoz köthető hagyományok, szokások megőrzése mellett az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése és hazai friss alapanyagok felhasználásának népszerűsítése. Mindemellett nagy hangsúly kerül a fejlődésre és fejlesztésre is, hiszen előtérbe kerül a versenyzők szakmai továbbképzése, fejlődése, a közétkeztetők csapatmunkájának fejlesztése, valamint magának a közétkeztetés minőségének fejlesztésére, annak népszerűsítése mellett. A versennyel párhuzamosan szakmai továbbképző konferencia is várja a szakembereket, ezzel is támogatva a verseny továbbképzésre vonatkozó céljait.

Az országos döntőbe az elődöntők eredményeinek összesítése alapján a 12 legjobb teljesítményt elért csapat kerül, akiknek a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon 10 adagot kell lefőzniük a zsűri és közönség előtt. A főzésre és az elkészített ételek zsűri elé kitálalására 3 óra áll rendelkezésre. A csapatok négy főből állnak: élelmezésvezető/irányító, szakács, segítője és a tartalék versenyző.

A verseny időpontja: február 6.

A verseny helyszíne: A pavilon versenyhelyszín