SVÉT: ízek, oktatás és beszerzés

Szerző: | 2017.09.13 | Hírek, Konyha

Nem lehetett panasz az időre a szeptember 10-én 9. alkalommal szervezett Stílusos Vidéki Éttermiség közönségtalálkozóján Mádon, ahol a SVÉT 16 étterme közül 14 kínált igazi különlegességeket, a savanyított nyurgapontytól a bárányszíven át a sült kecskegidáig. A rendezvény alkalmából az egyesület szakmai bejelentéseket is tett.

A gasztrorandevúra érkező közel 1500 vendégnek a séfek személyesen tálalták az ételeket, négy helyszínen, az innivalóról pedig a Mádi Kör borászai gondoskodtak, de a Nespresso például új oldaláról bemutatkozva, izgalmas kávékoktélokat is kínált.

Grillezett bárányszív krémes burgonyával, az Anyukám mondta tálalásában

A résztvevő éttermek kétféle fogással készültek (kivételt csak a Macok elő- és főétele, valamint desszertje jelentett), így összességében 29 fogást lehetett kóstolni a nap folyamán. A kínálat a kacsasülttel tálalt káposztás cvekedlitől a borjúhúsos-kacsamájas kimbapon és a debrecenivel töltött tintahalon át a mangalica pörgerig terjedt, és természetesen a résztvevő éttermek most is igyekeztek ikonikus fogásaikat és ízeiket izgalmas formában bemutatni.

Savanyított nyurgaponty hasalja ropogós hajdinával, a Kistücsöktől

Akadémiától asztalig  

A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt támogatásával létrejött esemény házigazdája a Gault Millau „Év Étterme”- díjjal kitüntetett Gusteau Kulináris Élményműhely volt, míg a szeptember 9-i, immár hagyományos jótékonysági vacsora helyszínét az Aszúház biztosította. Itt a menüsort a Stílusos Vidéki Éttermiség séfjei – Ruprecht László (SVÉT, Pannónia Gasztrohajó), Somogyi Károly (Baricska Csárda, Chianti Étterem), Erhardt Zoltán (Erhardt Étterem), Horváth Gábor (Gusteau Kulináris Élményműhely), Durbák Norbert, (IKON Étterem), Jahni László (Kistücsök Étterem), valamint Macsinka János (Macok Bisztró és Borbár) – prezentálták. A borokat a Demetervin Pincészet, a Royal Tokaji Szőlőbirtok és Pincészet, az Áts Pince, Orosz Gábor Pincészete, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, a Barta Pince és a Szepsy Pincészet szállította.

Mádi kecske és szarvas a gálavacsorán a Gusteau Kulináris Élményműhely és az IKON Debrecen összefogásával

A SVÉT tagjai nagyon fontosnak tartják az utánpótlás nevelését, ezért a vacsora bevételének kedvezményezettje a hamarosan induló SVÉT Akadémia. A szakemberek többféle oktatási programon is dolgoznak, de abban egyetértenek, hogy rendkívül fontos a tapasztalatszerzés, ezért az itt befolyt összeget szakácstanulók, vagy frissen végzett szakácsok vidéki gyakorlati ösztöndíjprogramjára fordítják majd.

Ám a SVÉT Akadémia mellett egy másik komoly tervet is dédelget a csapat, amelynek segítségével a vidéki termelők alapanyagai eljuthatnak az éttermekbe és a lakossághoz is. Ennek érdekében SVÉTAsztal néven egy olyan országos online adatbázis létrehozását tervezik, amelynek árukészlete folyamatosan frissül, és elektronikusan nyomon követhető, a rendszerbe bekerülő áru azonnal meg is vásárolható. Az új online platform komoly szakmai összefogással valósul meg, és a vidéki termelők mellett – a SVÉT „előszobájaként” – az értékteremtő vidéki éttermek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít majd.

Fotók: Szindbád