SVÉT: tervek, asztal és akadémia

Szerző: | 2018.02.13 | Alapanyagok, Hírek

Az immár 16 taggal rendelkező, és tavaly egyesületté alakult Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) komoly tervekkel vág neki 2018-nak: közös platformra hozzák a termelőket és az éttermeket, miközben az utánpótlás-nevelésre is újszerű kezdeményezést találtak ki.

A munkaerő kérdése mellett az alapanyagok beszerzése jelenti a legnagyobb problémát a vidéki éttermeknek, és bár körvonalazódnak megoldások, lassú a folyamat – mondta el szerkesztőségünknek Ruprecht László, a SVÉT elnöke. Az őszi, mádi SVÉT-en jelentették be a SVÉT Akadémia tervét, amely a tehetséges szakácstanulóknak biztosítana tanulási, képzési lehetőséget. Az elképzelés szerint az éttermek egy-egy másod-harmadéves diákot fogadnának, akiknek nem csupán gyakorlati helyet biztosítanának, hanem segítenék szakmai fejlődésüket, akár a versenyekre való felkészülésüket vagy sztázsolásukat is. Olyan elhivatott diákokat keresnek majd, akik a későbbiekben náluk is megállnák helyüket, így saját maguk nevelhetnék ki az utánpótlást. Bár az oktatási intézmények adminisztrációja nehézkes, a SVÉT vezetői bíznak benne, hogy még az idén elindulhat a program.

A beszállítókat összefogó SVÉT Asztal honlapja azonban a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével már elkészült, most a logisztika kiépítésén dolgoznak a szakemberek, és február-márciusban közös ötletelésre, az infrastrukturális háttér megbeszélésére hívnák a termelőket. „Szándékaink szerint megfordítanánk az eddigi folyamatokat, hiszen ebben az új rendszerben a termelők mondhatják meg, miből, mikor és mekkora mennyiség áll majd rendelkezésre, így az éttermek előre tudják tervezni beszerzéseiket, és ehhez igazítják a napi vagy a szezonális kínálatot, rugalmas étlapokkal. A tervek között szerepel továbbá egy kisebb üzem, ahol feldolgozott, minőségi zöldség- és gyümölcstermékek készülhetnek, és az sem kizárt, hogy mindez a későbbiekben a lakosság számára is elérhetővé váljon. Mi több, a rendszerbe bevont alapanyagoknak akár az oktatásban is lehetne helyük és szerepük. Főként zöldségekben, húsokban, lekvárokban, tésztákban, lisztekben gondolkodunk, de jöhet bármi, ami a gasztronómia számára fontos lehet” – magyarázza Ruprecht László.

A SVÉT-tagokkal azonban idén is számos helyen lehet majd találkozni. Február elején a Sirha Budapesten mutatkozik be a SVÉT-asztal, a hónap közepén a szigetmonostori Rosinantéban szerveznek téltemetőt, az április HÚ!SVÉT-nek pedig hagyományosan Palkonya ad otthont. A Gourmet Fesztiválról sem hiányozhat a SVÉT falu, június elején pedig a noszvaji Glamping Pikiniken lehet velük találkozni. Ezt követi június közepén a Debrecziner Gourmet fesztivál, majd a hónap végén a pannonhalmi Levendula Sweet, a szezont pedig ezúttal Egerben zárják, szeptember közepén a HELLO SVÉT-tel.

A SVÉT azonban nem csak a hazai közönségnek mutat jó példát: számos szakkiállításon vonultatták már fel a magyar konyha autentikus fogásait a nemzetközi érdeklődőknek, a San Sebastian-i Gastronomikától kezdve a Bocuse d’Or budapesti döntőjéig, és továbbra is terveznek hasonló prezentációkat. „Ezek a külföldi bemutatkozások arra is jók, hogy felmérjük, a magyar gasztronómia éppen hol tart. És úgy tűnik, a csúcsgasztronómia már megvetette a lábát nálunk és egyre több a jó minőségű bisztrókonyha is, a „turistacsapdák” aránya azonban meghatározó tud lenni egy ország megítélésében, de szerencsére e téren is tapasztalható előrelépés” – mutat rá Ruprecht László.

***

A SVÉT-et eredetileg a Chianti (immár Gusto 13 Veszprém), Imola Udvarház (ma már Macok, Eger), a Rosinante (Szigetmonostor), az Anyukám Mondta (Encs), a Gusteau (Mád), a Nomád (Noszvaj) és a Walter (Perbál) alapította, ám azóta jelentősen kibővül. Így immár tagjai között szerepel a Kistücsök (Balatonszemes), a Viator (Pannonhalma), a Mandula (Villány), a Baricska Csárda (Balatonfüred), az Erhardt (Sopron), az IKON (Debrecen), a Jankovich Kúria (Rácalmás), a Palkonyha (Palkonya) található meg, idén pedig visszatér az újranyitó Manga (Etyek).

Cikkünk a Vendéglátás magazin 2018. februári számában jelent meg.