Szakácskönyv készül tokaji receptekből

Szerző: | 2017.08.15 | Fejlesztések, Hírek

A helyi és a térségből elszármazott lakosság segítségével, a régmúlt receptjeit felkutatva és összegyűjtve, helyi alapanyagokra támaszkodva, a helyi termelők, borászatok, éttermek és egyéb szervezetek, illetve a szolgáltatók és gasztronómiai szakértő bevonásával készítik el Tokaj-Hegyalja recepttárát és teszik közzé videó anyagok, valamint könyv formájában.

Az ötletgazdák – a Dubóczki Dorina Marketing Kft. és a hegyalja.info csapata – a borkultúra ápolása mellett szeretnék, ha a térségre jellemző gasztronómia az utókornak is megmaradna. A borvidékre rendkívül széleskörű konyhakultúra is jellemző, a térség különböző településein egymástól eltérő ételeket készítettek.

Tokaj-Hegyalja Konyhája kezdeményezés elindítói szerint a bor, az aktív- vagy egészségturizmus, a látnivalók és egyéb attrakciók mellett fontosak a hegyaljai hagyományok és azon értékeknek ápolása, melyekre építkezve tartalmassá, ízessé tehető a helyiek élete mellett az idelátogatók napjai is, érkezzenek ők akár belföldről, akár az országhatárokon túlról.

Fontos feladatnak tekintik, hogy adott ételekhez a Tokaji Borvidéken készített kitűnő, ízében illő borok kerüljenek ajánlásra, amihez a borvidék kiváló borászatait hívják segítségül.

A kezdeményezés sikeréhez persze még sok „hozzávalóra” van szükség. A legjobb minőségű anyagokra és termékekre, amelynek többsége helyben rendelkezésre áll, illetve a legkiválóbb szakemberekre és az ő építő gondolataikra.

Az ötletgazdák már megkezdték a receptgyűjtést, amihez a helyiek segítségét is várják, az elkövetkezendő időszakban pedig a borvidéki szereplőket is személyesen felkeresik, hogy építő ötleteiket, javaslataikat kikérjék. A tervek szerint az első videóanyagok már a nyáron elkészülnek, a receptgyűjteményt pedig egy szakácskönyv formájában is meg szeretnék jelentetni.

Fotó: Csáki Szilárd/hegyalja.info