Szárd ízek Budapesten

Szerző: | 2018.09.19 | Hírek, Külföld

Hogyan készül a panada? Mi a sziget jellemző szőlőfajtája? És miért szeretik annyira a szárdok az articsókát?

A Promoeuro s.r.o. és az Olasz Külkereskedelmi Intézet közös workshopján szeptember 12-én ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők, akik a kóstolók mellett a neves szardíniai termelők ételeinek és borainak hazai piaci lehetőségeiről is beszélgethettek.

A bemutatón kiderült, hogy a panada például kenyértésztában sütött, piteszerű helyi különlegesség, amelyet kiskereskedelmi és vendéglátóipari kiszerelésben egyaránt készítenek, húsos és zöldséges verziókban.A frigula nevű tészta a mi tarhonyánkra emlékeztet, ám készülhet tintahallal színezett változatban is, és a szigeten kiváló rizsfélék is teremnek, amelyek többféle felhasználásra ajánlottak. A szárdok egyik különleges „fűszere” a bottarga, amely préselt pérhal vagy tonhal ikrájából készül, és egyszerre sózza, valamint aromatizálja a halas ételeket.

A szárd konyhán kedveltek továbbá a zöldségkrémek, valamint a tartósított zöldségek is, amelyeket leszedésük után a lehető legrövidebb idő alatt feldolgoznak, és olajos lében tesznek üvegekbe. És a sziget egyik jellemző zöldsége az articsóka, amelynek külön eredetvédett verziója is elérhető.

A borok terén pedig leginkább a cannonau nevű vörös, valamint a vermentino fehér fajtával találkozunk, amelyek igen széles ízskálát mutatnak, hiszen Szardínia méreteit meghazudtoló klimatikus és természeti változatosságot kínál. Ráadásul 25 helyi szőlőfajta is megtalálható itt, érdemes megkóstolni a semidano, a nurago, a monica vagy a bovale szőlőből készült borokat, amelyek önállóan és házasításban is izgalmas ízeket adnak.