Találkozzunk a Sirha Budapesten!

Szerző: | 2018.02.07 | Céghírek, Hírek

Szerkesztőségünk is részt vesz a február 7-9. között zajló Sirha Budapest kiállításon, az A pavilon B53-as standján, ahol kedvezményes előfizetési lehetőséggel és lapunk legfrissebb számával várjuk az érdeklődőket.

Mostani lapszámunk tartalmából:

Áfacsökkentés pluszteherrel

A vendéglátó szakmai szervezetek szerint a legtöbb vendéglátóhely bérfejlesztésre fordítja majd az étkezőhelyi vendéglátás adójának csökkenéséből származó többletbevételt.

 

Sütemény szívvel-lélekkel

Emlékeznek, melyik volt Magyarország cukormentes tortája 2016-ban? Segítünk: a hozzáadott cukor nélkül és teljesen hagyományos technológiával készült Áfonyahercegnő, a budapesti Tortavár cukrászdából.

 

Mit hoz 2018?

Hosszú évek viszonylagos változatlansága után a 2017-es trendek a korábbiaknál már határozottabb elmozdulást mutattak, de mit várhatunk idén?

 

Helyi értékek itthon

A világ gasztronómiai trendjei immár az egyszerűség és a helyi értékek felfedezésének irányába (is) mutatnak. Ezt sok magyar étteremben követik, és nagy öröm, hogy a legtöbb magyar séf is figyelmet fordít a konyhai hulladék visszaszorítására.

 

„Jó séfnek lenni mindenhol kihívás”

Csomós András egyike azon séfeknek, akik valóban tudják, hogy jó konyhafőnöknek lenni mindenhol kihívás. Most a Hotel Sopronban igyekszik minden nap teljesíteni egy korántsem egyszerű szakmai feladatot.

 

Rizs, fürjtojás, Gorgonzola és borjú – a döntő alapanyagai

Az észak-olasz konyha legnépszerűbb hozzávalói kerültek be idén a Bocuse d’Or hazai döntőjének kötelező hozzávalói közé. Az alapanyagokat most is METRO szállítja.

 

Az önellenőrzés az illegális vállalkozásoknak fog fájni

A vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági önellenőrzése jó alkalom egy alapos rendrakásra az éttermekben, amiről a 28/2017. (V. 30.) FM rendelet alkalmazásában, a 2. §-ban lehet részletesen tájékozódni.

 

Újdonságok a Sirha Budapesten

Nagyobb alapterületen, bővülő tematikával, izgalmas versenyekkel és számos újdonsággal jelentkezik 2018-ban a Sirha Budapest február 7-9. között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

 

Minőséget a teáscsészébe is

Magyarországon első alkalommal szerveződött teatematikus rendezvény, melynek az Akvárium Klub adott otthont január közepén.

 

Bisztróforradalom Zsámbékon

Zsámbék is bejelentkezett a fővárosi agglomeráció gasztronómiai térképére. Tavaly ősszel nyílt meg az Ez Meg Az Bisztró, ami már műfajával is súlyos követ dobott a hagyományos konyhák helyi állóvizébe.

 

A marketing alapja: az étterem pozícionálás mikéntje

Most induló éttermi marketing rovatunk első gondolata az volt, hogy a téma alapjaitól indítjuk el a folyamatot. Ha ugyanis nincsenek rendben egy étterem vendégszerző érvei, arra rendkívül nehéz a későbbiekben építkezni.

 

SVÉT: tervek, asztal és akadémia

Az immár 16 taggal rendelkező, és tavaly egyesületté alakult Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) komoly tervekkel vág neki 2018-nak: közös platformra hozzák a termelőket és az éttermeket, miközben az utánpótlás-nevelésre is újszerű kezdeményezést találtak ki.

 

Csak lélekkel lehet főzni

Lovay Gergely, a Közétkeztetési Szakácsverseny egyik döntőse, a Hungast csoport tréner séfje azt vallja, hogy főzni csak szívből érdemes igazán, ha pedig gyerekeknek készít ételeket az ember, akkor nem is kérdés, hogy a legnagyobb szeretettel tegye azt.

 

Szaké – a kulcs Japánhoz 2.

A japánok nemzeti italáról szóló cikkünk első részéből kiderült, hogy készítéséhez a kiváló rizsen, a vízen és az élesztőn kívül mennyire szerteágazó technológiai ismeretek is szükségesek. Most a szakék ízvilágát és típusait vesszük górcső alá.

 

Sörforradalmi helyzetkép

Itt az év eleje, ideje leltárt tartanunk, mi történt 2017-ben a hazai kézműves sörfronton, jutottunk-e előrébb, sikerül-e a jövőben a kis sörfőzdéknek a jelenleginél nagyobb piaci részesedést elérni, eljut-e végre a kézműves sör mindenhova és mindenkihez az országban?

 

Dezső él és virul!

A sörforradalom egyik leglátványosabb jelensége – a sörfőzdék számának ugrásszerű gyarapodása és a sörkínálat jelentős bővülése mellett – a multitap bárok megjelenése. A Neked csak Dezső! decemberben nyitott 32 sörcsappal az egykori Bástya étterem és söröző helyén a Rákóczi úton.