Télen-nyáron Balaton

Szerző: | 2017.05.01 | Események, Hírek

Alig két évvel ezelőtt két lelkes budapesti lány, Szauer Judit és Budavári Dóra villásreggelire hívta a balatoni vendéglátás néhány ikonikus alakját, és eléjük tárta ötletét: gasztrotérkép kellene, amely listázza a színvonalas, egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket a tó körül, hátha a szezonális turisták kedvet kapnak egy-egy hétvégi kiruccanáshoz a kevésbé vonzó hónapokban is.

Az elhatározást tett követte, és megszületett az északi part helyeit listázó első Balatoni Gasztrotérkép, amelynek sikerén felbuzdulva hamarosan a déli part legjobb helyei is ott díszelegtek egy kedves, rajzos térképen. „Az első perctől tudtam, hogy remek az öltet, mégis jó érzés volt, amikor betoppantak az első novemberi „fecskék” a kiadványt lobogtatva, hogy akkor ők bizony jöttek kóstolni” – mondja Pach Gábor, akinek kiváló pálinkái egy aprócska, ámde látogatható birodalomban, a Gyümölcs Wellness Központban készülnek, Zamárdi egyik félreeső utcájában. A térkép ötletét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első, Csopak-Füred-Tihany-Paloznak térségét bemutató kiadás még csak 10.000 példányban jelent meg, az idei azonban már az egész Balatont körülöleli, és 200.000 példányban lát napvilágot.

„Ez az ugrásszerű példányszám-növekedés részben egy fontos együttműködésnek köszönhető, a térkép ugyanis benne lesz majd a MOL Nagyon Balaton magazinjában is, de a bővülés minden területen érezhető” – számolt be az örömteli eredményekről Szauer Judit, a vállalkozás egyik értelmi szerzője. A rajzolt térképen az idén már 64 minőségi vendéglátóhelyet tüntettek fel, amelyeknek pontos címét, leírását, elérhetőségét és egyéb koordinátáit a hátoldalon listázták a szerkesztők. Kiderül, hová vihetjük magunkkal négylábú kedvenceinket, hol kínálnak gyermekmenüt, hol merülhetünk el a balatoni panorámában, és hol tölthetjük ott az éjszakát, ha esetleg ránk esteledne a nagy gasztrotúra közepette.

Balatoni Gasztrotérkép

A jól bevált „régi motorosok” – mint a balatonszemesi Kistücsök vagy a káptalantóti Istvándy Birtok és Piknikbár – mellé frissen került fel a térképre egyebek között a balatonvilágosi Hedon Sörfőzde, ahol nemcsak kóstolni, üzemet látogatni is erősen ajánlott; a badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok, ahonnan a jó borok mellé csodálatos kilátás nyílik a tóra; a különleges hangulatú Paletta Bisztró a keszthelyi kikötőben vagy a Pláne Borterasz Badacsonytomajban, amely fiatalos megjelenésével hódítja meg a látogatókat. A tótól kicsit távolabb eső helyek közül is szép számmal válogathatunk, hiszen helyet kapott a térképen a bázakerettyei Bonne Chanche Hotel és Étterem, ahol lendületes, új séf állt nemrég munkába, a somlói Kreinbacher Birtok, ahol világbajnok pezsgőket is kóstolhatunk, vagy a sümegi Terazza Bistro Bar, ahol romantikus hangulatban költhetjük el vacsoránkat.

A kiadvány gasztronómiai tanácsadója Jakabffy László, a szerkesztők főként az ő megkérdőjelezhetetlen szakértelmére támaszkodva állították össze a partnerek listáját. „Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy a Balatonnál minden nagyon drága, és alacsony a nívó. Mi azokat a helyeket mutatjuk meg, amelyekben biztosan nem fognak csalódni a vendégek” – mondja Szauer Judit.

Úgy tűnik, a Balatoni Gasztrotérkép nagyon jót tett a térségnek. A partnerek egybehangzóan növekvő látogatószámról, érdeklődő, nyitott és igényes vendégekről beszélnek. Aki teheti, csapjon a hóna alá egy ingyenes kiadványt, és fedezze fel a Balaton gasztronómiáját szezon előtt, szezon után, hóban, szélben, napsütésben. A vendéglátók örülni fognak, a tó pedig minden évszakban gyönyörű.

Szabó Edit

Az idei résztvevők:
Alsóörs Marina Hotel és Étterem
Balatoni Borok Háza és Kastélypince Étterem
Baricska Csárda
BL Yacht Club&Apartments
Bock Bistro Balaton
Bonne Chance Hotel és Étterem
Bonvino Borhotel
Borbarátok Vendéglő és Fata Pince
Bortársaság Balatonfüred
Carpaccio Étterem
Chateau Visz Kastélyszálló
Chianti Étterem
Csendesdűlő Szőlőbirtok
DiVino Balatonfüred
Dobosi Pincészet
Figula Pincészet
Figula Borbár
Fenyves Yacht Club Hotel és Étterem
Fészek Étel és Hotel
Friss Terasz
Gianpiero’s Étterem
Gyümölcs Wellness Központ
Hedon Sörfőzde
Hello Tourist Kert
Homola Pincészet
Horváth Ház Borgaléria
Hubertus-Hof Szálloda és Étterem
Istvándy Borműhely és
Élményközpont
Istvándy Birtok és Piknikbár
Jásdi Borterasz
Jásdi Pince
Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotéka
Kredenc
Kreinbacher Birtok
Kishableány
Kisfaludy Ház Étterem és Borterasz
Kristinus Borbirtok
Káli Art Inn
Kővirág Étel-Ital-Ágy
Laposa Borterasz
Mala Garden Deign Hotel and Restaurant
Malackrumpli Bisztró
Morzsa Bisztró
Neked Főztem Gasztrokocsma
Neked Főztem Grill
Nyári Pince
Óbester Panzió
Paletta Balatonboglár
Paletta Bisztró Keszthely
Pláne Badacsony Borterasz
Pántlika Pincészet és Porta Étterem
Páskom Cottage
Sabar Borház
Sparhelt Bistro
Sáfránkert Vendéglő
Szászi Birtok
Szent Donát Birtok
Tagyon Birtok
Terazza Bistro Bar
Tihanyi Piac Placc
Váli Fogadó
Villa Gréta Cukrászda
Villa Vitae
Zala Springs Golf Bisztró
Zelna Borászat
Zománc Bisztrócska