Teltház és bajnokok a KávéBár Bazáron

Szerző: | 2017.02.24 | Események, Hírek

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a február 18-19-i KávéBár Bazár, ahol több mint kétezer vendég kóstolt kávékat, párlatokat és borokat a TESLA Budapest három szintjén. A rendezvényen több mint negyven kiállító termékeit ismerhették meg a látogatók, akik számos kísérőprogramból is választhattak.

A kétnapos rendezvény öt országos bajnokságnak is helyszínt biztosított. Lelkes közönség kísérte a kávés szakma megmérettetéseit, ahol Tokaji Krisztina lett a tejhaböntés, vagyis a Latte Art országos bajnoka, a Coffee in Good Spirits kategóriát pedig Béndek Tamás nyerte, így ők képviselheti hazánkat a júniusi, budapesti világbajnokságon.

Jelentős szurkolótábor előtt készültek a legfinomabb koktélok is, s a flair mixerek akrobatikus mutatványokkal fűszerezték meg a kevert italokat. A hazai verseny történetében először fordult elő, hogy egy versenyző kettős győzelmet szerzett, Kovács István ugyanis a flair kategória után a klasszikus szuperdöntőt is megnyerte a Magyar Koktél- és Flair Bajnokságon. A szabályok értelmében így a flair kategóriában Kovács István, klasszikus kategóriában pedig a szuperfinálé második helyezettje, Krómy Kornél képviseli hazánkat a koppenhágai világdöntőn.

KávéBár BazárAz Országos Sommelier Bajnokság döntőjét, az elméleti és gyakorlati feladatokból álló szakmai versenyt Tüű Péter, az Arany Kaviár étterem munkatársa nyerte el, így ő viselheti a Magyarország Sommelier Bajnoka 2017 címet. A második helyen Angerman László (Tanti étterem), míg harmadikként Sutus Attila (Baraka étterem) végzett. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnökségével megrendezett döntő szakmai zsűrijének elnöke Fabók Mihály háromszoros magyar sommelier bajnok, tiszteletbeli elnöke Gál Péter helyettes államtitkár volt. A döntő előtt adták át a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért idei díjait Cseh Gábornak szakíró; Bíró Lajosnak, a Bock Bisztró séfjének vendéglátás; Kovács Nimródnak, az egri Kovács Nimród Winery tulajdonosának termelő; Mészáros Gabriellának oktató, valamint Tálos Attilának, a Bortársaság tulajdonosának pedig kereskedő kategóriában.

A bajnokságokkal párhuzamosan futó szemináriumok, vezetett kóstolások is teltházzal zajlottak, s a különleges termőterületekről származó kávék mellett csúcsminőségű teák, japán párlatok, tokaji különlegességek is a kóstolópohárba kerülnek az előadások alatt.

A kiállítói standokon is hatalmas nyüzsgés volt mindkét nap, s több mint száz kiló kávé fogyott a hétvégén. A nyolcadik alkalommal megrendezett esemény nemcsak teltházas és jó hangulatú, de szakmailag is sikeres volt a résztvevők számára.