Több mint 50 cég vett részt a nyárközepi Nagy Pezsgő Kóstolón

Szerző: | 2015.06.24 | Események, Hírek

A könnyű proseccotól a márkás francia pezsgőkig, a legnagyobb márkáktól a feltörekvő kiskunsági habzóborokig széles volt a műfaji skála a június 20-i Nagy Pezsgő Kóstolón. Természetesen az importáló cégek és külhoni márkák sem hiányoztak a június 20-i, a Corinthia Budapest Hotelben rendezett eseményről, amelyet élénk érdeklődés előzött meg eme, nálunk többnyire még ünnepinek számító ital kedvelőinek örömére.

A pezsgők között sok könnyű rozé szerepelt, valamint számos nőies, légies habzóbor, amely kiváló aperitifnek, vagy akár egy esti grillvacsora mellé is. Magyarországon még mindig a fogadások, vendégségek, ünnepi események itala a pezsgő, nem pedig ebédek, vacsorák kísérője, jóllehet, árban nincs nagy különbség a minőségi borok és pezsgők között. A gyártók és forgalmazók szándéka, hogy változtassanak a fogyasztási trenden.

A nagyközönségnek szóló programot mesterkurzusok tették gazdagabbá. A tokaji borvidék pezsgői iránt különösen nagy volt az érdeklődés. Az utóbbi tíz évben már nemcsak a borszakértők vannak azzal tisztában, hogy a tokaji nem azonos az aszúval és az édes ízvilággal, hanem kitűnő száraz borokat is találni errefelé, de a tokaji eredetű pezsgő még kevéssé él a köztudatban.

pezsgoszalon1A Tokaji Mesterkurzuson – az egyik legautentikusabb hazai szakember, Mészáros Gabriella kitűnő interpretálásában – hat teljesen különböző jellegű pezsgőt kóstolhattunk meg. A Béres Szőlőbirtok 2010-es, frissen degorzsált, üde Béres Pezsegőjével indult a kóstolósor, majd Gróf Degenfeldék 2011-es Furmintjával folytatódott, a lágy, szelíd ásványos típusok közül. Nagy sikert aratott Demeter Zoltán Brut Nature csontszáraz nedűje, akárcsak a Dereszla Pincészet birsalmás-illatos-tetszetős, ugyancsak 2011-es évjáratú itala. A Patricius Borház 2012-es pezsgője – muskotályos-elegáns illatával-zamatával már az USA-ban is sikert aratott. Sauska Extra Brut Roséja – elsősorban a Pinot Noir révén – vegetális-gyümölcsös, aszalt paradicsomos ízvilágával szintén meglepetés volt.

Az italkínálatot csokoládék, kávék, perecek, macaronok, ínyencszendvicsek és egyéb csemegék egészítették ki. A bort is tartalmazó, gyümölcsös, mesterséges színezéket és aromát nélkülöző jégkása pedig igazi újdonságnak számított.