Újabb vitorlás borok a Bujdosó kínálatában

Szerző: | 2016.06.01 | Hírek, Italsor

A Bujdosó Pincészet termékpalettája három tétellel is bővült, ráadásul új dizájnra, és több boruk esetében az egyre népszerűbb csavarzáras palackozásra állnak át – mondta el Bujdosó Ferenc, a családi pincészet vezető borásza termékeik budapesti bemutatóján.

Idén 5,5 hektár szőlő újratelepítését végzik, ezen belül három hektár területtel bővítik a kékfrankos ültetvényüket, egy hektár olaszrizlinggel a Csirip-tetőn lévő területüket és további másfél hektárral a Kokas-hegyi vörös (merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc) birtokukat.

Az egyik legnépszerűbb borukat, a Nemerét is a napokban állították össze, és nagy kérdés volt, hogy a chardonnay megjelenjen-e önálló fajtaként is vagy teljes egészében a Nemere alapjául szolgáljon – végül ez utóbbi mellett döntöttek.

A folyamatos munka eredményeként már palackba került többek között a Katamarán ’13, a Tramontana ’15 és két új slágergyanús termékük is. Az egyik a cabernet franc és sauvignon házasításával készült Katamarán Rozé, amely a borvidéki borverseny legmagasabb pontszámával Balatonboglár Város Bora lett, illetve a BalatonBor, amely egy reduktív olaszrizling, és Magyarország első borrégiós márkájaként egyébként éppen a napokban debütált.

A buborékos borok új küllemet kaptak: az eddig Frisseccoként ismert gyöngyözőbor, amely Irsai Olivér, sauvignon blanc, sárgamuskotály szőlőből, a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült, ezentúl megújult külsővel és „Zöld” márkanéven kapható majd. Buborékos párját, a pinot noir és cabernet sauvignon egybeszüreteléséből született Roseccót „Kék” névre keresztelték. És idén megszületett testvérük is, a Bordó névre keresztelt vörös habzóbor, cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából, amelyhez az ihletet az olasz Lambrusco adta.

Bujdosó Ferenc a pincészete honlapján található saját blogbejegyzéseiben hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, eseményekről, hétköznapokról.

További információ: www.bujdoso.com