Újranyitott a szegedi Virág cukrászda

Szerző: | 2016.06.08 | Céghírek, Hírek

Június 3-án ismét megnyílt Szeged legendás cukrászdája, a Virág. Az ünnepségre 2016 szeletes pirítottdiós-csokoládétortát készített a vendéglátóhelyet üzemeltető Gyuris László mestercukrász és kollegái.

virag_cukraszda1

A Virág cukrászdának otthont adó Új Zsótér-ház 1873-ban épült. 1874 nyarán a Klauzál tér felőli földszintjén már cukrászda nyílt. Az épület szimbolikus jelentőségű a szegediek számára, hiszen 1879-ben a nagy árvíz után Tisza Lajos innen irányította az újjáépítést. 1922-ben a Temesváron nevezetes cukrász, Virágh Géza és testvérei vásárolták meg és tették híressé a cukrászdát. Az államosítás után neve „Virág” cukrászdára rövidült. Különlegessé teszi az intézményt, hogy a Klauzál tér szemközti oldalán helyezkedik el a Nagy Virág cukrászdához tartozó Kis Virág. Míg előbbi kényelmes időtöltést kínál, addig utóbbi inkább a gyors kiszolgálásra helyezi a hangsúlyt, ezzel nyújtva komplex szolgáltatást.
Az ingatlan több mint húsz éve került magánkézbe, tulajdonosváltásokat követően a cukrászdát működtetető cég 2010-ben tönkrement. Az önkormányzat a felszámolási eljárás során élt az elővételi jogával, és megvásárolta a Virág cukrászda ingatlanát, illetve a Kis Virág bérleti jogát, majd hosszú pereskedés után vehette birtokba az üzlethelyiségeket. Az ingatlanok bérletére pályázatot írt ki az önkormányzat, melyet Gyuris László mestercukrász nyert meg. A Kis Virág tavaly nyáron nyílt meg, a Virág cukrászdát pedig egyéves munkával az 1920-as évek hangulatában állították helyre, és a korszakot idézik az ott kínált sütemények is.

A nyitás után három nappal pedig épp a Virág volt a helyszíne az Év Fagylaltja versenynek.

(MTI)