Úszó konyha Dubaiban

Szerző: | 2018.01.24 | Hírek, Külföld

Még ebben a hónapban bemutatják a világ első úszó konyháját a dubaji partok mentén, miután a food truckok inspirálta ötletet a vízre vitték: az Aqua Pod a jet-skivel, hajóval és jachtokkal közlekedő vásárlókat szolgálja majd ki.

„A projektnek tavaly májusban láttunk neki, hiszen három hónapba telik az úszó konyha kialakítása. Célunk, hogy újraértelmezzük a szárazföldön található food truckokat, és kifejlesszünk egy úszó konyhát, mely azokat az embereket szolgálja ki, akik a kikötőben, a vízen közlekednek” – mondta Ahmad Yousuf, az Aquatic Architects Design Studio alapítója, az úszó konyha tanácsadója és készítője.

Az Aqua Pod először a Jumeirah-n kezdi meg működését, és olyan területeket fedne le, mint az Al Sufouh és a Kite Beach.

„Az úszó konyha képes a helyváltoztatásra, és a vásárlói igényeknek megfelelően áttelepülhet. Eleinte a főbb területeket szeretnénk lefedni, a Jumeirah-n. A vásárlók számára két rendelési lehetőséget dolgoztunk ki. Az elsőt zászlós rendszernek hívjuk, hiszen egy kiszolgáló jet-ski elhagyja az úszó konyhát, és kimegy a mellette horgonyozó hajókhoz, hogy kiossza a zászlókat. A hajón tartózkodó emberek pedig a zászló lengetésével jelezhetik, ha igénybe vennék a szolgáltatást, és a jet-ski visszamegy hozzájuk, hogy felvegye a rendelést. Majd amikor a teljes rendelés elkészült, akkor természetesen vissza is szállítja az ételt a hajóhoz. A második folyamat szerint az emberek közvetlenül az úszó konyhánál rendelhetnek: megállíthatják a jet-skijüket vagy hajójukat közelében, és a pénztárosnál rendelhetnek. Ez a kisebb vízi eszközök számára a legmegfelelőbb, nem pedig a nagy hajóknak.”

Ami az úszó konyha menüjét illeti, Yousuf kifejtette, hogy kezdetben hamburgereket fognak felszolgálni, hiszen ez a legkényelmesebben eladható étel.

„A legtöbben ember a strandon hamburgert szeretnek enni, és ez a legegyszerűbben elfogyasztható étel. A jövőben a menüt tovább bővíthetjük pizzákkal és desszertekkel – ez csakis a sikertől függ.”

Az úszó konyha építésekor a fenntarthatóságot is szem előtt tartották, vagyis a vízi járművek elektromos meghajtással közlekednek majd, és lesz egy rendszer, mely begyűjti a tengerben úszó szemetet.

„Ha valaki rendel nálunk, és utána a szemetet a tengerbe dobná – amit mi nem tudunk felügyelni – akkor az Aqua Pod össze tudja gyűjteni az összes szemetet az egyik tankjába, melyet később ki tudunk üríteni.”

Fotó: Inhabitat.com