A világ Budapesten kávézik júniusban

Szerző: | 2017.06.12 | Hírek

Ahogy tavaly a szakácsok, idén a baristák miatt kerülhet Budapest ismét a nemzetközi gasztrotérképre – de legalábbis a kávévilág fókuszába. Június 12-15. között a Hungexpo ad otthont a World of Coffee eseménynek, amely a világ egyik legnagyobb kávés kiállítása, s emellett öt kategória világbajnokságának – Latte Art, Brewers Cup, Coffee in Good Spirits, Cup Tasters, Cezve/Ibrik – helyszíne.

A rendezvény a World Coffee Events (WCE) szervezésében valósul meg, évente más országban.

Az egyesületet a Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) és a Speciality Coffee Events of America (SCAA) együttesen alapította meg, korábban ugyanis a SCAE és a SCAA eddig egymástól függetlenül működött, azonban a 2016-ban megkezdődtek a tárgyalások egy egységes szervezet létrehozásáról. Ennek eredményeképpen idén egy új társaság jött létre, a Speciality Coffee Association (SCA), amely globális szinten képviseli a különleges kávék termelőt, forgalmazóit, szakembereit, és a kávévilághoz más szereplőit.

A szakmabeliek szerint óriási siker, hogy idén Budapest lesz három napon keresztül a kávés világ központja, s ez nemcsak presztízst jelent, hanem jelentős vendégforgalmat is eredményez. A 2016-os dublini kiállításon és világbajnokságon több mint 6500 látogató vett részt, 36%-uk helyi, 64% pedig külföldi vendég volt. Tavaly 81 ország képviseltette magát kiállítói részről, s az érdeklődés idén is hatalmas, a kiállítói helyek 75%-a már tavaly ősszel elfogyott a budapesti eseményre.

A World of Coffee minden évben nyitófogadással indul. Ez elsősorban a szponzoroknak, a szervezőknek és a szakmabelieknek szól, a körülbelül kétszáz fős, nagyszabású estének a New York Café ad otthont. Természetesen a baristák és a kávérajongók számára is több kísérőprogramot tartogatnak a szervezők a versenyeken és a kiállításon kívül. Azoknak, akik érdeklődnek az úgynevezett speciality kávék iránt, összeállítottak egy listát a fővárosban található, erre szakosodott kávézókról is, amely hamarosan letölthető lesz az esemény weboldalán. Jó pár kávéház – és étterem – számíthat arra, hogy vendégül lássa a világ minden részéről érkező szakmabelieket, Budapestnek pedig van oka arra, hogy büszke legyen gasztronómiai palettájára és újraéledő kávékultúrájára.

Bár a kiállítók között kevés hazai céget találhatunk, itt elsősorban a külföldi standokat célszerű körbejárni, mivel Ausztráliától Kolumbiáig érkeznek kávésok. Néhány hazai mikropörkölő azonban bemutatkozik az eseményen, és mind az öt versenykategóriában indulnak magyar bajnokok. A szabályok szerint ugyanis ahhoz, hogy valaki a hazáját képviselhesse a világbajnokságon, nemzeti bajnoknak kell lennie, mielőtt a világ élmezőnyébe kerül. Mivel több mint kilencven országból érkeznek versenyzők, nagyon nehéz dolguk van az indulóknak. A versenyszámokat tapasztalt és képzett nemzetközi zsűri pontozza, szigorú rendszer alapján.

A Bocuse d’Or magyar sikerei jóval nagyobb visszhangot kaptak, mint hazai baristáink versenyeredményei az elmúlt tíz évben, pedig három kávés világbajnokunk is van. Érdemes tehát idén minél többen szurkolni nekik itt, Budapesten, hátha ismét lesz okunk egy igazán nagy ünneplésre!

További információ: http://www.worldofcoffee-budapest.com