Zeneszálló

Szerző: | 2015.04.29 | Hírek, Szálloda

Liszt Ferenctől Elvis Presley-ig, Maria Callastól Miles Davisig találkozhatunk hírességekkel a budapesti belváros legújabb luxusszállodájában, a klasszikus alapokat modern megfogalmazásban bemutató Aria Hotelban, amely nem csupán zenei tematikájával csábít.

Biztosan nem találni két egyforma szobát a Hercegprímás utcai, a Library Hotel Collection-höz tartozó luxusszállóban, amelynek 49 szobája négy zenei műfaj – a klasszikus, az opera, a jazz és a kortárs – tematikájára építve játszik színekkel, dekorációkkal, no meg az épület adottságaival, Varró Zoltán dizájner elgondolásai alapján.

aria web2A századfordulós hangulatú Aria Hotelbe betérő azonnal egy gigantikus zongorabillentyű-sorozaton találja magát, amely az impozáns, Bogányi zongorával felszerelt lobbiig, vagyis az üvegtetős Music Gardenig mutatja az utat. Innen nyílik a stílszerűen hegedűkkel díszített Stradivari étterem, míg a Louis Armstrong becenevét viselő Satchmo Bár (benne Marilyn Monroe kék képével), illetve az akusztikus székekkel berendezett, könyvtárszoba hangulatú Satchmo Lounge a bejárat mellett kétoldalt nyílnak. A Teatro Aria és a Symphony Salon különtermek a Music Gardenből közelíthetőek meg, az alagsorban kapott helyet a Harmony Spa, ahol kezelőhelységeket, medencét, fitnesztermet, szaunát és gőzfürdőt találni. Az épület tetején, a Bazilika tornyából is feltűnő kétszintes Highnote Bar napsárga kerti bútorokkal és téliesíthető részleggel várja a különleges panorámát keresőket.

Bachtól Michael Jacksonig

A négy szárny a különböző zenei műfajokat jelentetni meg. Az opera-szobákban a lila számos verziója köszön vissza, hiszen ez volt Maria Callas kedvenc színe, a pop-art ihletésű kortárs szobákban pedig ne csodálkozzunk, ha gitárt találunk a szobába helyezett kád pultján. A húszas évek zenei klubjait megidéző jazz szobák falait borító téglaberakás kiválóan egészíti ki a bútorok szecessziós vonalvezetését, a klasszikus lakóegységekben pedig a neobarokk bútorokkal a türkiz és a mogyoró árnyalatai játszanak.

A szobák állítható hangulatvilágítással, minibárral és bárral felszereltek, az onix-szal borított fürdőszobák többségében kád és zuhanyzó egyaránt elérhető, előbbi akár a szoba díszeként is. A szobákban DVD- és blue-ray lejátszó is megtalálható, amelyhez a lemezeket a szálloda zenei könyvtárosától kölcsönözhetjük, de természetesen a nagyképernyős, személyre szabható okos-tv is több ezer órányi koncertet és CD-t kínál.

Ám minden egyes szoba más és más, és komoly meglepetéseket tartogathat a vendégeknek. Így például a Liszt lakosztály fürdőszobájának tetejét üveg borítja, lakója akár a csillagos ég alatt is fürödhet, majd a walk-in gardróbban öltözhet. A Liszt másik különlegessége a programozható sötétítő-függöny, amely belépéskor automatikusan széthúzódik.

 

Klasszikusok újrakeverve

aria web3Az Aria Hotel vendéglátás a Waldorf Hotel végzi. A szálloda food & beverage koncepciója is a tradicionális és modern elemek kombinálására épül, ám a hagyományok tiszteletben tartásával, a jó ízlés keretein belül viszünk játékosságot az ételekbe, változatosságot az italokba – mondja Váradi-Szabó Balázs, gasztronómiai igazgató.

A reggel 7-11-ig kínált reggeli a Music Gardenben és a Stradivari étteremben büféasztalon és á la carte verzióban érhető el. A frissen készülő fogások között a formában sült tojás (oeuf en coccotte) vagy a benedict éppúgy megtalálható, mint a bundás kenyér vagy a füstölt lazac, amelyek akár egy reggeli üzleti megbeszélés mellé is kérhetőek. A Satchmo Bar és Lounge 11 órakor nyit, és ugyan az étterem ilyenkor szervizszünetet tart, egy speciális étlapról ekkor is rendelhetőek könnyű nemzetközi ételek – például halak zöldségkörettel vagy tészták – , egészen este 11-ig. Ugyanezen étlap érhető el a tetőteraszi Highnote Barban, amelyhez befejező konyha is készült a hatodik emeleten.

A délben nyitó Stradivari Étterem kimondottan a magyaros fogásokra épít ebéd és vacsoraidőben, ám a klasszikus ételeket modern, szórakoztató formában tálalja. Saját jellegzetes fogással egyelőre még nem készül Ferencz Gábor séf és csapata, signature disht inkább az első hónapok tapasztalatai alapján, a vendégek visszajelzéseire alapozva találnak ki. Erre eséllyel pályázik akár a báránycomb palóc jus-vel, akár a szifonból kinyomható rakott krumpli. Az azonban biztos, hogy az étlap szezonálisan rendszeresen meg fog újulni.

Az Aria Hotel szobaára nem csupán a reggelit, hanem a délután 4 és 6 óra között igénybe vehető Wine and Cheese programot is magában foglalja: ennek keretében a vendégek magyar borok, és hozzá illő harapnivalók segítségével hangolódhatnak rá az estére.

Az alapanyag-beszerzés tekintetében igyekeznek a farm-to-table elvet követve közvetlenül a termelőtől megvásárolni a megbízható minőségű hozzávalókat. Így a méz Budáról, a kecskesajt az Őrségből, a felvágott az Alföldről érkezik, a borlapon pedig a hazai fajták mellett egy-egy külföldi borvidék jellemző tételét szerepeltetik.
aria web6A koktélok esetében is a klasszikus verziók újramixelése figyelhető meg – mondja Kupcsik Tibor bármenedzser. A ház minden egyes zenei stílusa megjelenik egy-egy signature italban, így az opera pezsgő, a klasszikus gin, a jazz rozswhiskey, a kortárs cachaca-alapú, ötödik elemként pedig egy magyaros, pálinkára épülő koktél is szerepet kap. Az itallapon pedig nem feltétlenül az ismert világmárkák, hanem a kisebb lepárlók termékei jelennek meg, és a sörök között – a prágai Aria Hotelre való utalást jelképező Staropramen mellett – hazai kézműves italok szerepelnek. A kávé esetében saját keveréket készítenek, amely egyesíti a világos és sötét pörkölést, a citrusosságot és a csokoládés jelleget.

Az Aria Hotel vendéglátó részlege nem csupán a szállóvendégekre épít, az impozáns helyszínek a budapestieket is várják. A Hercegprímás utcai terasz már eleve üldögélésre csábít, a téliesíthető Highnote bárba pedig kulcskártya nélkül is felvisznek a liftek. Az á la carte reggelit – csakúgy, mint a Stradivari étterem további kínálatát – is bátran ajánlják a belvárosban megbeszéléseket szervezőknek, a bárok pedig az esti lazítások helyszíneként szolgálhatnak. A további tervek között szerepel a zeneszerzők és előadók gasztronómiai kapcsolatainak bemutatása, hiszen míg Rossini bélszíne már közismert, azt jóval kevesebben tudják, hogy Bach volt az első kávé-rajongó híresség.

New York-i élvonal

Az egykori felvidéki emigráns Henry Kallan által megálmodott Library Hotel Collection jelenleg négy New York-i (Hotel Elysee, Casablanca Hotel, Hotel Giraffe, Library Hotel), és egy prágai szállodát egyesít, a torontói Hotel X jelenleg építés alatt áll. A hotelek mindegyike egyedi dizájnnal, magas minőségű és széleskörű szolgáltatásokkal várja a vendégeket, akik elégedettségüknek a véleményoldalakon hangot is adnak. A Tripadvisoron a New York-i szállodák folyamatosan a legjobb 10 között szerepelnek, a prágai Aria Hotel pedig tavaly elnyerte Csehország legjobb szállodájának díját.

Cikkünk a Vendéglátás magazin májusi számában olvasható.