Csepp-premier és csapfoglalás a Hunyadi Gasztroműhelyben

Szerző: | 2017.07.03 | Hírek, Italsor

A világ legjobb sörei közé emelték kategóriájukban a rétsági Fűtőház Sörfőzde kézműves söreit a közelmúltban lezajlott nemzetközi versenyek. A minőségre kényesen ügyelő tulajdonos és főzőmester, Hava István Budán egyetlen vendéglátóhelynek engedte meg, hogy csapon is tartsák ezeket a söröket. A Hunyadi Gasztroműhelyben ennek a premierjét tartották június 29-én, csütörtökön.

A sörfőzde négy éve alakult családi vállalkozás, az üzem teljesen új beruházás, amit pályázatok és támogatások nélkül valósítottak meg Hava Istvánék. Édesapja emlékére a söreit mozdonyokról nevezte el. A főzőmester szakmai hitvallása, hogy a sörgyártás sajátos technológiája miatt vagy sok sört lehet főzni nem igazán jó minőségben, vagy pedig kevés jó minőségűt – ők ezt az utat választották. Az éves 450-500 hl-es kapacitásukkal egy dologra koncentrálnak, a prémium kategóriás sörök készítésére. Német, belga, és kis mennyiségben osztrák malátát használnak, amerikai és szlovén komlókat, belga élesztőt.

Februárban Írországban, Dublinban rendezték meg a Dublin Craft Beer Cup sörversenyt, melyre Japántól Európán át Amerikáig neveztek a kézműves főzdék, ezen a FŰTŐHÁZ az M63 BULLDOG sörükkel ezüst, a 327-139 nevű fekete stout sörükkel aranyérmet nyert a Guinness hazájában. Júniusban pedig Lexingtonban (Kentucky), egy hasonló nemzetközi versenyen a 327-139 és a V43 SZILI sörük bronz-, az M63 BULLDOG sörük pedig arany minősítést kapott.

Hordóban csak két budapesti vendéglátóhelyre szállít a rétsági vállalkozás (Pesten a Food Truck Udvarba), amelyek garantálni tudják a minőséget. Budán a Hunyadi Lakásbisztróban június végétől forgalmazzák díjnyertes mozdonysöröket, aminek ünnepélyes csapavatására a Lakásbisztró „nagytestvérében”, a Hunyadi Gasztroműhelyben volt, ahol Boros Gábor étteremvezető és Hava István főzőmester közösen csapolta az első korsókat.