Idén is a Stand lett az Év Étterme a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán

Szerző: | 2020.02.25 | Hírek

Átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket a 2020-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán. Széll Tamás és Szulló Szabina étterme, a Stand ismét a legjobb. És néhány új nevet is meg kell jegyeznünk, mert a tavalyi év új nyitásai némileg átrajzolták az élmezőnyt.

Február 24-én, hétfőn este rendezték meg a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. A fődíjat, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat ismét a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand kapta. Az Év Séfje, Mészáros Ádám, aki a két Michelin csillagos Onyx konyháját vezeti, az Év Cukrászdája Díjat a tavalyihoz hasonlóan a Mihályi Patisserie, az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díjat a Freyja – the croissont story érdemelte ki. A Dining Guide Életmű Díját a Déryné Bisztró ikonikus arca, meghatározó figurája, Pergel József vehette át.

A fődíj bejelentése előtt idén is átadásra kerültek különdíjak. Idei újdonság, hogy a Dining Guide az idei évben új hagyományt szeretne teremteni azzal, hogy átadja a Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díjat. A Dining Guide első „zöld” díját az őriszentpéteri Pajta Étterem kapta, ahol egész évben fantasztikus munka zajlik annak érdekében, hogy újra felfedezzék a környék elfeledett alapanyagait, és megvalósítsák a valódi farm-to-table koncepciót.

Szintén idei újítás, hogy átadták a Dining Guide Törley Pezsgőmanufaktúra Az Év Szerethető Étterme Díjat. A gála történetében először, a pesti Broadway ikonikus étterme és találkozóhelye, a Két Szerecsen Bisztró nyerte el ezt az elismerést.

Korábban nem került rá sor, hogy átadják a Dining Guide Az Év Vidéki Étterme Díjat, a díjat az Anyukám Mondta kapta meg. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát. Az Olaszországból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a borsodi étteremben.

A Dining Guide – Az Év Cukrászdája Díjata Mihályi Patisserie kapta, Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája. A Dining Guide a street food elnevezés helyett továbbra is az alternatív vendéglátóhely kifejezést használja, hiszen a legtöbb esetben szó nincsen klasszikus utcai ételekről, bent, az éttermekben fogyasztjuk ezeket az ételeket. A Dining Guide Az Év Alternatív VendéglátóhelyeDíjat új belépőként a Freyja – the croissont story kapta. A Dining Guide Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Mede Ádám, a LaurelBudapest séfje kapta, a Dining Guide Az Év Séfje Díj tulajdonosa pedig a két Michelin csillagos Onyx séfje, Mészáros Ádám. A Dining Guide Master Good Az Év Ígéretes Étterme Díjat Pasztell étterem vehette át. A Dining Guide Az Év Innovatív Konyhája Díj SALT Budapest étteremé, a Dining Guide Az Év Éttermi Szervíze Díj pedig az idén 30 éves fennállását ünneplő Arany Kaviár étteremé.

Idén is átadta a Dining Guide életműdíját, amivel egy egész életutat, egy teljes munkásságot értékel. Az idei díjazott nem a séfek közül kerül ki, és ennek már önmagában is üzenete van. A vendéglátás ugyanis csapatjáték, de még inkább kemény, embertpróbáló munka. Lényeges szem előtt tartani, hogy minden egyes szerep épp olyan fontos a nagy egész létrejöttéhez! A Dining Guide életműdíjasa idén egy olyan szenior szakmabeli, aki egy rendkívül népszerű budapesti étterem ikonikus arca, meghatározó figurája. Szakmai hozzáértése elvitathatatlan, személyes stílusa pedig emblematikus: a magyarországi vendéglátás aranykorát idézi meg. Jár a tisztelet egyúttal az étteremnek is, amiért ilyen kiemelt státuszban kezeli a maître-t, azaz a Déryné Bisztró házigazdáját. A Dining Guide életműdíját Pergel Józsefnek adta át.

A Dining Guide idén is tartotta magát ahhoz, hogy külföldi szaktekintélyt hoz, akik a végső döntéshozatalt segítik. Az egész éven át tartó tesztelésben, a magyar gyakorlattól eltérően továbbra sem vesznek részt elfogultsággal vádolható inspektorok, a hazai gasztronómiai életben érdekeltséggel bíró, aktív munkát végző séfek, étteremtulajdonosok, gasztronómiai tanácsadók és bloggerek.

A nemzetközi szakmai zsűrit idén Fausto Arrighi képviselte, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nál és már négy éve segíti szakmai tanácsadóként a Dining Guide munkáját: „A kíváncsiság hajtott, amikor elkezdtem a Dining Guide-dal együtt dolgozni”– mesél a kezdetekről, majd folytatja: „Számomra, aki mindig egy kalauzzal dolgoztam, fontos volt, hogy a módszertan, amit az inspektoraikkal és az igazgatójukkal követnek, sokban hasonlít a Michelin által követettre. A Dining Guide-dal közös munka számomra egy játék, mert nincs közvetlen felelősségem, a Dining Guide-nak van saját igazgatója, és vannak saját inspektorai, akik kipróbálják az éttermeket. Talán az én látásmódom kicsit nemzetközibb, ezért az éttermek értékelésekor lehetőségem van arra, hogy a dolgokat kissé eltérő módon meséljem el, mint a többi inspektor, aki teszteli az éttermeket. Ebben a négy évben láttam némi mozgolódást a magyar vendéglátásban, de a következő években még nagyobb fejlődést várok, hogy a magyar minőségi vendéglátásnak valóban hírét vigyék a világban.”

Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója továbbra is hangsúlyozza, a Dining Guide elsősorban azon szempont szerint értékeli az éttermeket, hogy miként felelnek meg a saját kategóriájukban elvárható szintnek, olyan éttermeket is a legjobbak közé sorol, amelyek nem tekinthetők „klasszikus” csúcsétteremnek, mert progresszív étlappal, kötetlenebb stílusban és informálisabb szervízzel dolgoznak, ettől függetlenül azonban kétségkívül csúcskategóriásak. A Dining Guide nem akarta ezek miatt szűkebbre szabni a tíz legjobb étterem listáját, így idén is 10+2 éttermet listáztak az ország legjobbjaiként. Egy ország gasztronómiai térképén szereplő összes éttermet nagyon nehéz összehasonlítani egymással. Ezért az étteremkalauz pontszámainak kialakításánál azt is figyelembe vesszük, hogy az adott éttermi típustól elvárható színvonalhoz képest milyen teljesítményt nyújt. A teljesítmények pontozásakor az éttermek minőségének összehasonlítása mellett azt a szempontot is értékeljük, hogy az étterem mennyire azonosítható azokkal az ígéretekkel, amelyeket magáról állít. Ez egy lényeges szempont, hiszen az étterembe járók a számukra új, ismeretlen vendéglátóhelyekről elsősorban az éttermek honlapjáról vagy közösségi kommunikációs felületeiről tájékozódnak, így az éttermi állítások szakértői szemmel való ellenőrzése komoly „fogyasztóvédelmi” feladat”– hangsúlyozza Herczeg Zoltán, a Dinig Guide felelős kiadója.

A Stand továbbra is őrzi vezető helyét

AVolkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjbirtokosa 2020-ban is a Stand. Szulló Szabina, Széll Tamás, Csahók Ibolya és Hamvas Zoltán négyese által fémjelzett étterem egyértelműen bizonyítja, hogy a magasra pozícionált fine dining éttermeknek is van létjogosultságuk a magyar vendégek körében is. Az étterem ugyanis nagy vonzerőt jelent a hazai vendégkör számára is. A hangsúlyosan magyar alapanyagokra épülő menüsorban megtaláljuk a sok éve tökéletesített, ikonikus gulyáslevest és a somlóit is, és nem hiányozhatnak olyan hazai büszkeségeink sem, mint a kecsege vagy szarvasborjú, és a mára emblematikussá vált „Made in Hungary” koncepció, a kacsamáj és tokaji aszú párosítása sem. Az étterem az első perctől fogva magabiztosan hozza a nemzetközi értelemben vett topéttermek színvonalát. 2020-­ban másodjára nyerték el a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjat.

 

A 2020-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Stand

Különdíjak:

 • Dining Guide Römerquelle Fenntarthatósági Díj / Pajta
 • Dining Guide Az Év Innovatív Konyhája Díj / SALT
 • Dining Guide Master Good Az Év Ígéretes Étterme Díj / Pasztell
 • Dining Guide Az Év Séfje Díj / Mészáros Ádám / Onyx
 • Dining Guide Miele Az Év Ifjú Séftehetsége Díj / Mede Ádám / Laurel Budapest
 • Dining Guide Az Év Éttermi Szervíze Díj / Arany Kaviár Étterem
 • Dining Guide Törley Pezsgőmanufaktúra Az Év Szerethető Étterme Díj / Két Szerecsen Bisztró
 • Dining Guide Életmű Díj / Pergel József / Déryné
 • Dining Guide Az Év Vidéki Étterme Díj / Anyukám Mondta
 • Dining Guide Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díj / Freyja – the croissont story
 • Dining Guide ZAX Az Év Cukrászdája Díj / Mihályi Patisserie

Top 10 +2 étterem:

 • Arany Kaviár – Kanász László, séf
 • Babel Budapest – Veres István, séf
 • Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
 • Costes – Miguel Vieirea, séf
 • Costes Downtown – Miguel Vieirea, séf
 • Onyx – Mészáros Ádám, séf
 • Pasztell – Erdei János, séf
 • SALT – Tóth Szilárd, séf
 • Andrea Restaurant – Barna Ádám, séf
 • Stand – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
 • Stand 25 – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek
 • Textúra – Sárközi Ákos, séf