Megjelent a Vendéglátás magazin októberi száma

Szerző: | 2015.10.07 | Céghírek, Hírek

Mi az oka az egyre komolyabbá váló munkaerőhiánynak? Mit kell tudni a gyümölcsborokról? Miért drágák a kisüzemi sörök? Miben segíthetik a vendéglátást a legújabb informatikai megoldások? Hogyan lett Portugália nemzeti étele egy olyan hal, amely nem az Atlanti-óceánból érkezik? És mit kóstoljon, aki Tel-Avivban jár?

Legfrissebb lapszámunk már elérhető, ha még nem előfizetőnk, ezen gyorsan változtathat:  https://vendeglatasmagazin.hu/elofizetes/

A tartalomból:

Versenyelőny szoftverekkel

Ma már elképzelhetetlen egy étterem üzemeltetése profi informatikai rendszerek nélkül. Viszont az évek során nemcsak az igények változtak, hanem az azokra adott válaszok is, és rengeteg új fejlesztés jelent meg a piacon.

Megfelelő embert a megfelelő feladatra?

Úgy tűnik, szerencsére elmúlt a válság a turizmusban, ám sokan és sokfélét írtak a nyáron a balatoni vendéglátás szorult helyzetéről, és számos fórumon felmerült, hogy nem lehet megfelelő szakembert találni a vendéglátóhelyek üzemeltetésére.

Margarin vagy vaj?

A margarin értéke felől nagyon különbözők a vélemények, és a kérdés, hogy melyik a jobb, továbbra sem dőlt el egyértelműen, s a közeljövőben várhatóan nem is fog.

Türelem és biztos alapok

Izgalmas, új ízeket, a hazai közönség igényeire (is) szabott kreációkat hoz a Sofitel Budapest Chain Bridge Hotelbe Deff Haupt, a szálloda nyár elején érkezett executive séfje, aki szerint a hazai gasztronómia jó úton jár, de még hiányzik belőle az állandóság.

Új ízekkel és a fiatalok lendületével ünnepel az Arany Kaviár

Valahol mélyen a tudatunk alján dereng egy homályos emlék az elődről, a Vörös Kaviárról. Ez a távolba vesző múlt okozhatja az érzékcsalódást: mintha mindig is létezett volna a budai vár alján az Arany Kaviár.

Gasztrofotók a múzeumban

Egy nagyszabású World Gastro Photo kiállítás megrendezése is célja a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak, amelynek emelete zsúfolásig megtelt augusztus 29-én.

Teroirra épít

A csopaki Szent Donát pincészet áprilisban indult Márga Bisztrója a nyitás után szinte azonnal közkedvenccé vált, augusztusban pedig megkapta a Nemzetgazdasági Minisztériumtól „A hónap kis-és középvállakozása” díjat.

Legendás ételek

A portugál konyhát alapvetően a történelmi-kulturális tradíciók tisztelete jellemzi, ám nem riadnak vissza az újításoktól sem. Nemzeti ételük azonban egy olyan hal, amelyről túlzás nélkül állítható, hogy történelmet írt.

Minőséget a csészébe is!

Az itthoni kávéfogyasztást is jelentősen befolyásolják azok a nemzetközi trendek, amelyek az angolszász területeken és az észak-európai országokban hódítanak, előtérbe helyezve a kávé „történetét”.

Koktélkirály a pult mögött

Simone Caporale, a londoni Artesian bártendere, a világ egyik legelismertebb szakembere is, szeptemberben Budapesten járt, hogy a Kempinski Hotel Blue Fox Bárjában mesterkurzus keretében mutassa be az Artesian új koktéljait.

Az új generáció

A Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete – deklarált célkitűzése szerint a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését kívánja biztosítani.

Olcsó bornak híg a leve?

A hazai borkultúra kétségtelenül épül-mélyül, majd jön az olcsó, hamis olasz bor, és rájövünk, hogy fényévekre vagyunk még a gondolatban már szépen kimunkált, de a valóságban meglehetősen délibábos jövőképünktől.

Új színfolt Etyek borpalettáján

A mindössze két évjárattal rendelkező Szépvölgyön ÁT pince új, üde színfoltja az Etyeki Borvidéknek, és máris magára vonta a szakma figyelmét.

A Hilltop újabb arca

A Hilltop Neszmély borai a közelmúltban nyolc aranyérmet, négy ezüstöt és több kiváló minősítést hoztak el hazai és nemzetközi versenyekről.

Borok, nem csak szőlőből

Az emberek ősidők óta fogyasztják a gyümölcsök megerjedt levét, annak kellemes élvezeti értéke, és nem utolsósorban bódító hatása miatt.

Mi kerül ezen ennyibe?

Mióta betört Magyarországra is a sörforradalomnak nevezett jelenség, megtapasztalhattuk, hogy a kisüzemi, vagy kézműves sörök ára minimum másfél-kétszerese a nagy sörgyárak termékeinek. Utánajártunk, indokolt-e ez a viszonylag nagy árkülönbség?

Minek nevezzelek?

Sorozatunk negyedik részében a belga búzasört és az egyik legtipikusabb brit sörfajtát, a portert mutatjuk be. Természetesen ételeket is ajánlunk melléjük.

Búcsú a Jégbüfétől

Augusztus 29-én végleg (vagy legalábbis hosszú időre) bezárt Budapest belvárosának egyik legnépszerűbb cukrászdája. Az utolsó goffriért, krémesért, sajtos masniért kígyózó sorok álltak.

A Fehér Város színes tányérjai

Bizonyos városok az evésről szólnak. Nemcsak a kifinomult étkezésről, hanem a csipegetésről, habzsolásról, a reggeltől estig tartó falánkságról, miközben persze nem is vagyunk éhesek. Tel-Avivban jártunk.