Mégsem lesz adóköteles Romániában a borravaló

Szerző: | 2015.05.18 | Hírek, Külföld

A román kormány eltörli a borravaló néhány napja bevezetett megadóztatását, ehelyett átalányadót vezet be, amely korábban is hatályban volt – jelentette be pénteken Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter.

A tárcavezető a borravaló megadóztatásáról rendezett egyik szakmai egyeztetést követően jelentette be, hogy eltörlik e pénzek 16 százalékos megadóztatását, mert nem lehet alkalmazni minden területen. Romániában a hónap elejétől van hatályban a borravaló megadóztatásáról szóló sürgősségi kormányrendelet, amelyet az ombudsman pénteken megtámadott az alkotmánybíróságon az adóellenőrzéskor megállapított kihágás alapján kirótt bírságok miatt.

A szolgáltatásokat végző cégeknek külön nyugtatömbön kell feltüntetniük a borravalót, amelyre 16 százalékos adót fizetnek a jelenleg is hatályban lévő rendelet szerint. Teodorovici nem közölte, hogy mikortól törlik el az adókötelezettséget, de várhatóan a kormány újabb rendeletben hozza meg az erről szóló döntést.

Teodorovici közölte, hogy az idegenforgalomban tevékenykedő vállalatok esetében vezetik be az új átalányadót, amely várhatóan január 1-től az új adótörvénnyel együtt lép hatályba. Ezt a több adócsökkentést is tartalmazó jogszabálytervezetet a kormány terjesztette a parlament elé, és a tervek szerint június végéig fogadja el a törvényhozói testület.

A 2009 és 2012 között regnáló jobbközép Boc-kormány idejében volt érvényben az átalányadó, amit a gazdasági válság miatt elapadt román állami költségvetési bevételek pótlása céljából vezettek be.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki a román kormány által tervezett adócsökkentések miatt. A bukaresti kabinet június 1-től kiterjesztette valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos kedvezményes áfát, január 1-től pedig 24 százalékról 20 százalékra csökkenti az áfát, és eltörli az osztalékadót. (MTI)