Gasztronómiai év Lettországban

Szerző: | 2017.04.12 | Hírek, Külföld

Idén Riga és a környező Gauja Nemzeti Park nyerte el a European Region of Gastronomy, vagyis az európai gasztronómia régiója címet, a dán Aarhus-szal és Lombardiával karöltve. Lettországba azonban nem csupán konyhaművészete miatt érdemes utazni.

A Wild at Palate szlogen jegyében a Lettországra oly’ jellemző, vadon termő növények és az ország 3000 tavában, 2000 folyójában és patakjában, a Balti-tengerben, valamint a területének nagyjából felét borító erdőkben fellelhető állatok és egyéb alapanyagok állnak a gasztronómiai év fókuszában. Mindez hűen fedi le Lettország kulináris kínálatát, hiszen itt a friss, szezonális, helyi alapanyagok és a letisztult, tradicionális ízek jellemzik az éttermek és piacok kínálatát.

Ám Lettország minden korosztály és célcsoport számára tartogat látni- és tennivalót – mutatott rá az ország budapesti nagykövete, Vilmārs Heniņš sajtótájékoztatóján. – Itt található ugyanis Európa legszélesebb vízesése, legészakibb borászata, számos kastély, vár és történelmi emlék, lenyűgöző kisvárosok és zöld természeti környezet, ráadásul kimondottan megfizethető áron.

A turisták 80 százaléka a fővárost keresi fel, amely változatos építészettel (főleg szecessziós épületekkel és faházakkal), történelmi belvárossal, operaházzal, koncerttermekkel, pezsgő éjszakai élettel és kiváló éttermekkel csalogat. Népszerű azonban a külföldiek körében is Jurmala tengerparti városa, vagy a Sigulda Gauja Nemzeti Park, amely kastélyt és bobpályát is kínál. A Rundale Palota barokk és rokokó elemekkel, Bauska vára pedig középkori emlékekkel csábít, de számos régi nemesi lakhely immár szállodaként működik, kiváló spa- és wellness-szolgáltatásokat kínálva. Liepeja egykori börtöne ma múzeum, ahol bárki önszántából fogoly lehet, a motorok szerelmesei pedig a Riga Motor Museumban csodálhatják meg a legendás darabokat. A családoknak a számos aktív, természetjáró program mellett például a Laima csokoládégyár workshopjait ajánlják, és a hivatásturizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Ám Riga sosem alszik, és a város nem csupán a Baltikum gasztronómiai központja, hanem a hipszterek fővárosa is. A kreatívipar és a kortárs művészetek, valamint a sörre épülő programok és túrák kimondottan pezsgővé teszik.

Az idei gasztronómiai év keretében számos étterem speciális menüt és mesterkurzusokat kínál, fesztiválok, gasztrotúrák (piacokra, farmokba, főzdékbe és a természetbe) és éttermi hetek várják a látogatókat, akik nem térhetnek haza a központi piac felkeresése nélkül.

További információ: www.latvia.travel