Veszprémben rendezik meg a Schnitta verseny döntőjét

Veszprémben rendezik meg a Schnitta verseny döntőjét

A IV. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Emlékverseny országos döntőjének helyszíne Veszprém, az Agóra Művelődési Központ és a Séf Krajcár étterem lesz március 16-17-18-án. A verseny történetében először a döntőben három magyar anyanyelvű iskola is versenyez majd...
Magna: a Mátra bora

Magna: a Mátra bora

Kárpát-medencei fajták, hozamkorlátozás, ökológiai szemlélet, spontán erjesztés – nyolc pincészet összefogásával megszületett a Magna. Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, súlyához mérten mégis kevés szó esik róla. A most alakult Magna...
Bormarketing: együttműködik az állam és a szakma

Bormarketing: együttműködik az állam és a szakma

A szőlő- és borágazatot képviselő szakmaközi szervezet, a Hegyközségek Nemzetközi Tanácsa a közösségi bormarketing tevékenység összehangolt és eredményes ellátása érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a március 2-án,...
Eggyel kevesebb Michelin-csillag

Eggyel kevesebb Michelin-csillag

Megjelent a Michelin Guide 2017-es Main Cities of Europe kiadványa, amelyben Budapesten már csak négy Michelin-csillagos étterem található. A Borkonyha, a Costes. a Costes Downtown és az Onyx megtartották csillagukat, a Tanti viszont már nincs a listában. Bib Gourmand...
Innovatív bárkonyha a molekuláris gasztronómia jegyében

Innovatív bárkonyha a molekuláris gasztronómia jegyében

Hogy mi a molekuláris gasztronómia? A hivatalos megfogalmazás szerint ezzel a kifejezéssel jelöljük a konyhaművészetnek azt az ágát, amelyben a fizikai és kémiai folyamatok beépülnek az ételkészítés gyakorlati módszertanába. A kifejezést 1988-ban Hervé This francia...
Gundel Jánosra emlékeztek

Gundel Jánosra emlékeztek

Koszorúzási ünnepséget tartott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Gundel család, a tavaly júniusban felavatott Gundel János emléktáblánál az V. kerületi Akadémia utca 1. szám alatt. A koszorúzás március 8-án,...
Túllép a határokon a Gourmet Fesztivál

Túllép a határokon a Gourmet Fesztivál

Az idén május 18-21. között rendezendő Gourmet Fesztivál már túllép az országhatárokon, és a régió legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, egyúttal vendégül hívja a környező országok sztárséfjeit. A Millenáris Parkban idén a mangalica és az eper kerül majd a figyelem...
Határon túli versenyzők a Farsang Kupán

Határon túli versenyzők a Farsang Kupán

Február 25-én rendezték meg a 15. jubileumi Farsang Kupa országos gasztronómiai bajnokságot Tatán, amelyen most rekordszámú, 167 versenyző vett részt. A kategóriájában legnagyobb országos szakmai megmérettetésen közel 5000 látogató fordult meg, hogy megnézze a...
Két séf egy konyhában

Két séf egy konyhában

Február közepén mutatkozott be a La Perle Noire étterem kettősfogatú séfcsapata. A hazai gyakorlatban szokatlan, hogy két séf vezeti a konyhát, de az Andrássy úton az éttermet nyitó Koncz László és a Tanti étterem Michelin-csillagát megerősítő Heiszler Olivér...
Szokott fájni a feje a bortól?

Szokott fájni a feje a bortól?

Bort inni jó. Néha sokat is. Aztán van úgy, hogy másnap semmi bajunk sincs, de megesik, hogy kínzó fejfájással ébredünk, ami a bekapkodott pirulák ellenére is kitart délig. Mi az oka ennek a változó hatásnak? A bor íze, zamata a benne lévő anyagok sokaságától függ. Az...