A kézművesség nem borminőségi kategória

A kézművesség nem borminőségi kategória

A bor élvezeti cikk, amelynek elsődlegesen érzékszervileg kell jónak lenni. Az előző korokban nem álltak rendelkezésre azok a szakmai ismeretek, technológiai lehetőségek és kezelőanyagok, amelyek segítették a borkészítőket abban, hogy egészséges, tiszta borokat...
Negyedszázados születésnap a Nagybanin 

Negyedszázados születésnap a Nagybanin 

1991 nyarán nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, a nagybani értékesítésre specializálódott zöldség – gyümölcs piaca, amely a megnövekedett forgalomnak és igénynek köszönhetően került át a Bosnyák térről a Nagykőrösi útra huszonöt évvel ezelőtt. Az autópályák...
Két új Gundel-díjas

Két új Gundel-díjas

Idén harmadik alkalommal adják át a Gundel Károly-díjat, amelynek díjazottait hagyományosan szeptember 23-án, névadója születésnapján hirdették ki a napokban 50. születésnapját ünneplő Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Most Czubor János, a Gundel...
Technológiáról profiknak és amatőröknek

Technológiáról profiknak és amatőröknek

Hiánypótló könyvként jelent meg A főzés tudománya, a francia La cuisine professionelle magyar kiadása, a hazai igények szerint átdolgozva, kiegészítve. A könyv voltaképpen tankönyv, amelynek a szakácstanulók és a lelkes amatőrök egyaránt nagy hasznát veszik. Alapvető...
Élelmiszer- és húsipari gépek árverése

Élelmiszer- és húsipari gépek árverése

Jó állapotban lévő, rendszeresen karbantartott vendéglátó-, és sütőipari, valamint nagykonyhai gépek, berendezések és kiegészítő eszközök árverése az Intergavelnél. Cateringgel, vendéglátással foglalkozó vállalkozások, valamint nagykonyhák, sütő-, és húsüzemek...
Gasztro-Brexit

Gasztro-Brexit

A nyugati szóhasználatban, s különösen a Brit-szigeteken beszélt angol nyelvben, az európai konyha kifejezés a szigetországtól elkülönülten létező kontinentális konyha szinonímája. A szigetlakók nyelvhasználatában a „British cuisine” ma már látványosabban...
Bor, csokoládé, sajt – szüret Etyeken

Bor, csokoládé, sajt – szüret Etyeken

Szüreti hangulat várja az Etyekre érkezőket szeptember 24-én, amikor borospincék, családi gazdaságok, műhelyek nyílnak meg a látogatók előtt, és a kóstolók mellett kulturális- és gyermekprogramokat is kínálnak az Etyeki Borangoló keretében. A bor, pezsgő, pálinka,...
Adománygyűjtő tésztázás Amatricének

Adománygyűjtő tésztázás Amatricének

Szeptember 24-én déltől Gianni Annoni és Fausto di Vora Amatrice város javára a „Via Italián” (Budapest, V. ker Arany János utca 7-12.) rendez adománygyűjtő eseményt, melynek célja az augusztusban súlyos földrengést szenvedett olasz kisváros, Amatrice és az ott lakók...
Önkéntes jelölés a GMO-mentes élelmiszerekre

Önkéntes jelölés a GMO-mentes élelmiszerekre

Szeptember 20-án életbe lépett a GMO-mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó hazai rendelet. Az új, önkéntes jelölés a vásárlók tájékozódását és a GMO-mentes élelmiszerekhez való...
Javult az EU élelmiszerbiztonsági helyzete

Javult az EU élelmiszerbiztonsági helyzete

Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) közzétett 3000 bejelentés kevesebb mint 1%-a érintett magyar előállítású terméket 2015-ben – derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. Hazai vonatkozású ügy 86 volt, melyek főleg...